ЮНЕСКО планує створити віртуальний музей викрадених культурних артефактів

0
40

Цей проєкт має підвищити обізнаність людей про торгівлю цінностями та взаємозв’язок між артефактами й громадами.

В ЮНЕСКО планують створити віртуальний музей викрадених культурних предметів, але не впевнені, що зможуть назвати повний перелік предметів, які складуть початкову колекцію. 

Про це повідомило видання The Guardian, передає Суспільне Культура.

“За кожним викраденим твором або фрагментом стоїть частинка історії, ідентичності та людства, яку вирвали її власників, і вона стала недоступною для дослідження і тепер ризикує піти в небуття”, — заявила генеральна директорка ЮНЕСКО Одрі Азуле.

Вона додала, що мета проєкту — “повернути ці твори в центр уваги й відновити право суспільств на доступ до своєї спадщини, на її вивчення і на впізнавання себе в ній”.

Віртуальний музей ЮНЕСКО створить спільно з міжнародною організацією кримінальної поліції — “Інтерполом”, чия база даних викрадених культурних цінностей налічує понад 52 000 артефактів. Орієнтовно музей відкриють у 2025 році.

Детальні 3D-зображення артефактів

Відвідувачі зможуть переміщатися віртуальним простором, що міститиме детальні 3D-зображення артефактів, кожен з яких супроводжуватиметься матеріалами, що пояснять їхнє унікальне культурне значення, включно з історичною довідкою та свідченнями місцевих громад.

“Це об’єкти, які існують фізично, але ми не знаємо, де вони перебувають, — сказав Ернесто Оттоне, заступник генерального директора організації з питань культури. — Ми виставимо їх у віртуальному просторі, де дійсно зможемо розповісти історію та контекст, що стоїть за ними”.

За словами Оттоне, мета музею — допомогти молоді зрозуміти, що вкрадений артефакт вирваний зі своєї спільноти, а також допомогти повернути вкрадені об’єкти й сприяти репатріації культурних цінностей загалом.

Він додає, що кінцевою метою музею має бути його власне зникнення: “Ми сподіваємося, що його колекція буде зменшуватися, оскільки експонати будуть повертатися один за одним”.

Розробляти музей буде архітектор Франсіс Кере, народжений у Буркіно-Фасо. У 2022 році він став першим африканцем, який отримав Прітцкерівську архітектурну премію.