ВПЕРШЕ У СЕРЕДОВИЩІ ЦЕРКВИ: ПРЕЗЕНТАЦІЯ ІНСТРУКТАЖІВ ДЛЯ ПОПЕРЕДЖЕННЯ НАСИЛЬСТВА ЩОДО НЕПОВНОЛІТНІХ

0
43

Центр гідності дитини УКУ у співпраці з «Пташеня. Дитячий простір» розробили інструктажі для безпеки дітей, націлені на попередження різного виду насильства щодо неповнолітніх. Вони допоможуть дітям почуватися в безпеці, а дорослим створювати безпечне середовище.

Станом на зараз це єдиний посібник в Україні, де містяться авторські напрацювання занять з дітьми на превенцію насильства, пише ДивенСвіт. 

В них пояснюється, як  дітям стати більш свідомими власного тіла, його меж та людей поруч, говорити про те, що їм не подобається, як з ними чинять, та володіючи такими знаннями, мінімізувати ризик насильства. 

Інструктажі – це перша в середовищі  церкви в Україні збірка інтерактивних занять для дітей та підлітків 4-6, 7-10, 11-14 та 15-18 років, з урахуванням різних етапів дорослішання, де зрозумілою мовою  пояснюється, як запобігати та протидіяти насильству, як говорити про насильство із неповнолітніми, як створити безпечний простір.

Для кожної вікової категорії передбачений цикл із 4 занять, де дітям розповідають про:

• приватність і межі їх тіл

• як варто себе захищати

• які слова слід говорити, якщо хтось виявляє надмірний інтерес до тіла дитини чи підлітка

• що, коли дитині неприємні дотики

• про булінг, з яким діти часто стикаються в дитячому садочку, школі, гуртках та секціях

• окреме заняття для підлітків про різновид булінгу – кібербулінг. 

Заняття розраховані на два типи активностей: для малої (до 15 осіб) та великої аудиторії — понад 15 осіб в групі. Кожне заняття містить практичні завдання для дітей, коли вони в формі бесіди чи дискусії обговорюють конкретні приклади насильницької поведінки.

Мета безпекових інструктажів — захищати дітей, забезпечивши дорослих інформацією, основними правилами, принципами, засадами щодо захисту,  сформувати  ефективну систему превенції насильства над дітьми.

Запрошуємо на презентацію:

16 жовтня 

Час: 15:00-16:30  

Де: Центр Шептицького (Стрийська, 29А), паркова аудиторія(127)

Спікери:

• Анастасія Лужецька, педагогиня, методистка та співавторка навчальних програм у «Пташеня. Дитячий простір», авторка «Безпекових інструктажів для дітей»

• Христина Шабат, керівниця Центру гідності дитини УКУ

• о. Петро Майба, голова Комісії УГКЦ у справах освіти та виховання

Кого запрошуємо:  директорів, вихователів та вчителів, церковних освітніх закладів, психологів, катехитів, духівників, що працюють з дітьми, лідерів спільнот та лекторів, що працюють з неповнолітніми особами у середовищі церкви, семінаристів, студентів профільних спеціальностей та усіх зацікавлених.

На презентації розповімо про особливості посібника, ціль безпекових інструктажів, потребу в них, хто і в рамках якої діяльності у церкві може проводити тренінги для дітей,  особливості занять у великих та малих аудиторіях, формати роботи з дітьми залежно від віку. А також пояснимо, чому особливо зараз, в часі війни, заняття, які вміщені у посібнику, є дуже актуальними для дітей.

Ми подбали про участь на живо й онлайн, тому просто реєструйтеся до 12 жовтня та доєднуйтеся у зручний спосіб: https://bitly.ws/Wyma