АКАДЕМІЯ ІВАНА ЗОЛОТОУСТОГО – У ТРІЙЦІ ЛІДЕРІВ В УКРАЇНІ ЗА ВСТУПОМ НА СПЕЦІАЛЬНІСТЬ «БОГОСЛОВ’Я»

0
10

На Прикарпатті функціонує п’ять закладів вищої освіти, які готують фахівців із різних напрямів та спеціальностей.

Серед навчальних закладів вирізняється Івано-Франківська академія Івана Золотоустого, яка була створена 10 травня 2018 року. Академія є навчально-науковим закладом, в якому поєднуються освіта міжнародного рівня та європейського зразка, національні принципи освітньо-дослідницького процесу, науковий міжгалузевий профіль і просвітницькі заходи пізнавального характеру.

Про Академію, її завдання, діяльність, здобутки і перспективи ми сьогодні розмовляємо з ректором, доктором наук з богослов’я, професором, митрофорним протоієреєм Олегом Каськівим.

– Отче-ректоре, наша розмова відбувається напередодні відзначення 100 років від дня народження людини, яка все зробила для того, щоб в Україні богослов’я набуло офіційного статусу – владики Софрона Мудрого. Розкажіть, будь ласка, про особливості Академії, яка готує богословів, про студентський контингент навчального закладу.

– Насамперед треба відзначити, що сьогодні теологічну освіту міжнародного рівня і європейського зразка можна отримати не виїжджаючи з Івано-Франківська. Академія є єдиним закладом на Прикарпатті, який готує бакалаврів і магістрів богослов’я відповідно до державних освітніх стандартів України. Якщо ми звикли бачити, як правило, молодь у лавах студентів, то в Академії навчається чимало осіб, які мають наукові ступені і вчені звання, працюють в різних сферах і галузях, займаються громадською діяльністю тощо. Мабуть, ці люди прийшли тому, що в нашому закладі вони хочуть почути щось нове, цікаве й оригінальне. В цьому контексті важливим явищем в Академії є поєднання науковцями і студентами міждисциплінарних наукових досліджень. Зокрема, в нас здійснюються наукові розвідки, поєднуючи теологію з медициною, історією, політологією, філософією, мистецтвознавством та іншими галузями.

– Які є форми навчання і за якими освітніми рівнями в Академії здійснюється підготовка фахівців?

– В Академії підготовка фахівців з богослов’я здійснюється за бакалаврською і магістерською програмами на денній і заочній формах навчання. З кожним роком збільшується кількість охочих здобувати богословську освіту. У 2023 році в Академії вперше був конкурс серед абітурієнтів під час вступної кампанії. Кількість заяв на вступ перевищила кількість ліцензованих місць, ми змушені були відмовити тим, хто не пройшов за конкурсом. Треба зазначити, що це унікальне явище для сучасного періоду, коли є конкурс під час вступу на навчання.

– Власне, наскільки результативною була цьогорічна вступна кампанія?

– Згідно з даними Єдиної державної електронної бази з питань освіти, в Україні здійснюють прийом здобувачів вищої освіти за спеціальністю «Богослов’я» 9 навчальних закладів вищої освіти. У 2023 році в Україні студентами-богословами стало 302 особи (99 вступили у магістратуру і 203 – на бакалаврат). В Академію Івана Золотоустого вступила 61 особа, зокрема, в магістратуру – 33 особи, а на бакалаврат – 28 осіб. Тобто, 20% цьогорічних вступників-богословів в Україні – це студенти Академії Івана Золотоустого. В контексті вступу до магістратури рівно третина цьогорічних вступників-богословів в Україні – це студенти магістратури Академії Івана Золотоустого. Таким чином, серед 9 закладів вищої освіти ми перші в Україні щодо кількості вступників у магістратуру і треті за кількістю вступників на бакалаврат. Вважаю, що такі цифри говорять самі за себе…

– Скільки підготовлено фахових богословів за п’ять років функціонування Академії в системі вищої освіти України? Де працюють випускники-богослови?

– Починаючи з 2018 року ми підготували 348 фахівців-богословів (229 бакалаврів і 119 магістрів). Наші випускники можуть із лишком перекрити потреби у вчителях християнської етики в Івано-Франківській області, оскільки мають кваліфікації вчителів і викладачів, вони пройшли відповідну педагогічну практику і можуть на фаховому рівні працювати педагогами в закладах середньої освіти. Випускники Академії працюють в аналітичних і експертних центрах, в школах та інших навчальних закладах, в дослідницьких і наукових структурах, в релігійних організаціях, в органах влади, в ЗМІ, є капеланами, в неурядових і благодійних організаціях, в закладах соціального спрямування тощо. Значна частина випускників нашої магістратури продовжують своє навчання в аспірантурі як в Україні, так і за кордоном.

– А хто навчає богословів?

– В Академії функціонує факультет богословських і гуманітарних наук, кафедра богослов’я і кафедра соціально-гуманітарних дисциплін в рамках яких здійснюють свою освітню і наукову діяльність наші викладачі. У нас досить потужний і фаховий склад науково-педагогічних працівників. Цікавим є те, що половина наших викладачів – це науковці, які здобули наукові ступені за межами України у провідних інституціях свого профілю. Зокрема, 16 з 20 викладачів випускної кафедри богослов’я мають фундаментальну закордонну освіту. Захистили свої кандидатські і докторські дисертації в Лювенському католицькому університеті в Бельгії, Оксфордському університеті у Великобританії, Папському східному інституті, Григоріянському університеті, Папському Латеранському університеті в Італії, Люблінському католицькому університеті в Польщі, Загребському державному університеті в Хорватії.

– Якою є матеріальна база Академії?

– Тут я особливо хочу відзначити Митрополита Володимира Війтишина і все Івано-Франківське Архієпархіальне Управління УГКЦ, які зробили просто неоцінений внесок у будівництво нового навчального корпусу. До послуг наших студентів восьмиповерховий навчальний будинок, комфортні аудиторії із сучасним мультимедійним обладнанням та зручними меблями, бібліотека з унікальним фондом рідкісних видань XVІ-XIX століть, конференц-зали, обладнані зони відпочинку, затишне кафе, спортивний і тренажерний зали.

Звісно, треба, аби при такому потужному навчанні було і дозвілля…

– Безперечно. В нас функціонує проєкт «Зустріч з цікавими людьми». У рамках цього проєкту запрошуємо діячів релігійних організацій, науковців, артистів, спортсменів, громадських діячів, політиків, поетів, письменників і т ін. Зустрічі відбуваються в невимушеній неформальній обстановці. Гості розповідають про себе, свою діяльність, діляться думками щодо сфери, яку представляють, відповідають на запитання присутніх. А ще в Академії проводяться презентації новинок літератури, презентуються нові мистецькі, літературні та інші проєкти. Створено на базі бібліотеки студентський простір для дозвілля і неформального спілкування, організовуються спортивні змагання.

– Чи є у вас органи студентського самоврядування?

– В Академії активно діє студентське самоврядування, в рамках якого здобувачі освіти проводять різні заходи, можуть реалізувати свої таланти і плани. Через механізми самоврядування студенти активно беруть участь в освітньо-науковому житті Академії, пропонують свої ідеї щодо вдосконалення освітнього процесу, освітнього простору тощо. Зокрема, нещодавно, за пропозицією студентського самоврядування, ректорат Академії встановив у приміщеннях об’ємні ємкості з питною водою.

Зараз кожен добрий заклад вищої освіти бере участь у міжнародних новаціях та програмах?

– А ми добрий заклад (сміється). В Академії реалізовуються міжнародні проєкти, підписано угоди із закордонними освітніми і науковими закладами. В цьому контексті вирізняється проєкт «Комплексний підхід до інформування та зміни поведінки населення для організації «вільного» від ртуті міста». Цей проєкт реалізовується за підтримки Європейського Союзу. У консорціумі із реалізації проєкту беруть участь 8 партнерів із шести країн Європи.

– Чи надає Академія можливості для всіх охочих краще ознайомитися з релігійною проблематикою, можливо є якісь курси чи сертифікатні програми?

– Ми надаємо широкий спектр освітніх послуг. Так в Академії створено Інститут релігійної освіти, де охочі можуть відвідувати лекційні і практичні курси, що стосуються богословської та релігійної сфер. В рамках діяльності цього Інституту, завдяки державній акредитації також здійснюється підвищення кваліфікації і стажування педагогічних працівників та видаються відповідні сертифікати державного зразка.

– Незабаром будемо відзначати 100 років від дня народження владики Софрона Мудрого. Які заходи заплановані з цієї нагоди в Академії?

– У 2023 році 27 листопада виповнюється 100 років від дати народження владики Софрона Мудрого. Він зробив фундаментальний внесок у розвиток богослов’я, історії Церкви та інших напрямків, спричинився до заснування і функціонування різних релігійних, церковних структур. Його діяльність була спрямована на те, щоб богослов’я набуло в Україні офіційного статусу, як освітня спеціальність і як галузь науки. І саме в Академії Івана Золотоустого ми зараз реалізовуємо ідеї нашого великого попередника владики Софрона Мудрого – готуємо фахівців-богословів, які після закінчення навчання отримують державні дипломи. В Академії планується серія подій, присвячених цьому ювілею. Зокрема, організовуємо представницьку міжнародну наукову конференцію, відбудуться поминальні заходи, культурно-просвітницькі, пізнавальні тощо.

Підготувала Сабіна РУЖИЦЬКА