Соціальне служіння — важливе і потрібне!

0
132

Днями десять парафій Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ презентували свої проєкти, метою яких є створення активних спільнот, що будуть здійснювати соціальне служіння у своїх громадах. Ініціатором створення таких проєктів став Карітас Івано-Франківської Архієпархії.

Те, як представляли новації, слухали й аналізували учасники конкурсної комісії, до якої увійшли директор з питань ідентичності Caritas Ukraine, отець Андрій Нагірняк, менеджерка проєктів Карітасу України Олена Карнаух, директор Карітасу Івано-Франківської Архієпархії, отець Володимир Чорній та виконавчий директор Карітас Івано-Франківськ Наталія Козакевич.

«Проєкт розпочався у вересні 2022 року. Ми обрали 12 парафій, з якими працюємо упродовж 1,5 року, — розповідає отець Ярослав Рожак, завідувач відділення розвитку соціального служінняКарітасу Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ. — Протягом цього часу ми разом з отцем Володимиром Чорнієм, о. Миколою Мазуриком та Ольгою Брик здійснили по три візити на кожну парафію, заохочуючи священників з активними мирянами зробити оцінку соціальних потреб парафії та повідомити, які ініціативи потрібно втілити в життя».

Далі представники парафій навчалися проєктного менеджменту та писали проєкти. Школа соціального служіння та Соціально-Освітня Волонтерська Академія (СОВА) проводилась в рамках проєкту «Розвиток соціального служіння для згуртування громад для підтримки ВПО та вразливих груп на парафіяльному рівні» за підтримки CNEWA Canada та Renovabis.

«Соціальне служіння дуже важливе, — продовжує отець Рожак. — Бо на кожній парафії є чимало людей, які потребують допомоги. І так прикро, коли за щоденними клопотами їх… не зауважують. Скажімо, є й такі люди, які свого часу будували храми, парафіяльні будинки, допомагали ще від початку 1990-их, коли наша УГКЦ вийшла з підпілля. Зараз це, зазвичай, особи поважного віку. І дуже добре, коли волонтери з тієї чи іншої парафії могли би цих людей просто провідати, поговорити з ними. Адже такі моменти для них є дуже важливими, особливо в час війни».

Із дванадцяти парафій писали проєкт десять, і це дуже добрий показник. Вони представили різні соціально зорієнтовані та значущі проєкти. Отець Ярослав коротко розповів про кожен.

Так парафія храму Архистратига Михаїла, село Угринів, представила новацію «Подаруй особливій дитині надію». Вона спрямована на соціалізацію дітей з інвалідністю з метою подальшого їхнього розвитку.

Парафія Різдва Христового, село Сілець, облаштує християнський коворкінг, де багатодітним родинам та сім’ям військовослужбовців буде надана підтримка у соціальному просторі. Там їм допомагатимуть подолати виклики сучасного непростого життя через перебування у християнській спільноті.

Парафія Архистратига Михаїла, село Колодіївка, матиме «Простір, дружній для людей», де допомагатимуть багатодітним сім’ям, родинам ВПО та дітям військових через залучення їх до соціального розвитку.

Парафія Вознесіння Господнього, село Підлісся, презентувала дуже цікаву новацію: «Соціальна перукарня «Добрі руки». У селі з допомогою парафії свого часу підтримали юнака, яким опікувалися соціальні служби. Він вивчився на перукаря і тепер готовий надавати професійні послуги потребуючим. Отож соціально вразливі та незахищені люди матимуть змогу безкоштовно зробити зачіску, підстригтися тощо.

Парафія святого Миколая, село Ямниця, має намір організувати «Центр інтеграції дітей та молоді при церкві». Там буде активне дозвілля, що сприятиме соціалізації, спілкуванню та релігійному вихованню. А ще тут готуватимуть до соціального служіння дітей і молодь.

Парафія Успіння Пресвятої Богородиці, село Конюшки, презентувала новацію «Бджілка-рятівниця». Це створення та облаштування пасіки для виготовлення продуктів бджільництва, їх реалізації для підтримки вразливих категорій населення.

А активні парафіяни храму святого Миколая мікрорайону Хотінь, місто Калуш розповіли про соціальну кав’ярню «Дар». Дохід від роботи кав’ярні буде спрямовано на соціальне служіння та на згуртування парафіян різного віку.

Три парафії були з Івано-Франківська. Це парафії храмів Богоявлення, св. Йосифа Обручника та Пресвятої Трійці. Перша презентувала облаштування простору для активного відпочинку дітей, через який буде залучення до духовного росту малят і батьків, заохочення до соціального служіння, організація благодійних акцій. Кошти від цих акцій будуть спрямовані на потреби важкохворих, багатодітних родин, ВПО. На другій парафії має бути дитячо-молодіжний центр, метою існування якого є залучення до парафіяльного життя та волонтерства дітей і молодь.І представники третьої парафії хочуть облаштувати приміщення для праці з дітьми з багатодітних родин і сімей загиблих Героїв.

Надалі парафії отримають фінансування, згідно з написаним у проєктах бюджетом на реалізацію новацій. Представники церковних громад за ці кошти закуплять речі, інструменти, які потрібні для втілення задуманого.

Отець Рожак зазначає, що «ми не можемо допомогти всім, але кожен може допомогти комусь. Бог дав нам руки, щоб ми могли допомогти іншим. Бог дав нам очі, щоб ми бачили нужденних. Бог дав вуха, щоб ми чули коли нас просять про допомогу. Бог дав мову, щоб ми втішали інших. Бог дав ноги, щоб ми поспішали на допомогу людям. Бог дав розум, щоби розуміти все це. Бог дав серце, щоб ми не залишалися байдужими».

Отож разом робимо добрі справи та перемагаємо!

Сабіна РУЖИЦЬКА