Папа: ми належимо Богові, й не повинні бути рабами жодної земної сили

0
13

Віддаючи належне суспільству, в якому ми живемо, долучаючись до дбання про спільне благо, ми не повинні забувати про те, що хоч «кесарю» належать речі цього світу, то світ і ми самі належимо Богові. На цьому наголосив Папа Франциск у своїй недільній проповіді.

«То кесареве віддайте кесареві, а Боже — Богові!» — сказав Ісус, відповідаючи на підступне запитання своїх супротивників. Ці слова, записані в 22-й главі Євангелії від Матея, ввійшли у широкий вжиток, але часто їх помилково інтерпретують. Деякими думками про те, як слід їх розуміти, Папа Франциск поділився перед проказуванням молитви «Ангел Господній» у неділю, 22 жовтня 2023 року. Про це повідомляє українська редакція «VaticanNews».

Насамперед, Святіший Отець пояснив, у чому полягала підступність запитання, а саме: «Чи годиться давати податок кесареві?». Якщо Ісус легітимізує сплату податку, то стане на бік політичної влади, яку народ не любив, а якщо скаже не платити, то Його можна буде звинуватити в бунті проти імперії. Але Христос уникнув цієї двозначності, попросивши показати податковий гріш, на якій був викарбуваний образ кесаря та сказав, що слід віддавати кесареве — кесареві, а Боже — Богові.

Фальшиве протиставлення

Як зауважив Папа, в той час як ці Ісусові слова стали дуже популярними та загальновживаними, їх іноді «в помилковий — чи щонайменше спрощений — спосіб» використовують, коли говорять про стосунки між Церквою та державою, між християнами та політикою, ніби Ісус хотів відокремити земну й духовну дійсності. «Іноді ми також думаємо ось так: віра з її практиками — це одне, а повсякденне життя — це інше», — вів далі він, наголосивши, що «це не так», оскільки «шизофренією» є думати, що віра «не має нічого спільного з конкретним життям, з викликами суспільства, з соціальною справедливістю, з політикою і так далі».

Кожному — властиве місце

Папа пояснив, що насправді Ісус хоче допомогти нам помістити два виміри в належному їм місці. Кесареві, тобто, політиці, цивільним інституціям, суспільним і економічним процесам «належить піклуватися про земний порядок». «І ми, занурені в цю дійсність, повинні повертати суспільству те, що воно нам надає, через наш внесок як відповідальні громадяни, дбаючи про те, що нам довірено, підтримуючи законність і справедливість у світі праці, чесно сплачуючи податки, дбаючи про спільне благо, тощо», — сказав Святіший Отець, зазначаючи, що Ісус також стверджує фундаментальну дійсність: Богові належить людина — ціла людина та кожна людина.

«Це означає, що ми не належимо жодній земній дійсності, жодному черговому „кесарю“. Ми належимо Господу і не повинні бути рабами жодної земної влади», — сказав Папа, додаючи, що в той час, як на монеті зображений кесар, Ісус нагадує нам про те, що «в нашому житті викарбуваний Божий образ, який ніхто і ніщо не може затемнити». «Кесарю належать речі цього світу, але людина і сам світ належать Богові: не забуваймо про це!» — додав він, зауваживши, що Христос вказує нам на нашу тотожність, немовби запитуючи: на монеті цього світу — образ кесаря, але ти в собі який образ носиш? «Нехай же Пресвята Діва допоможе нам визнавати та шанувати нашу гідність і гідність кожної людини», — побажав Святіший Отець.