Вакцинація падає: які хвороби нам загрожують

0
28
ANTWAN CHNKDJI, ФОТО ЮНІСЕФ

“Поліклініку закрили на карантин, щеплення не зробили”. “У нас нема окремого входу. Кабінет і лікар той же. Як туди йти?”, “Нас відмовив лікар”.

В Україні і раніше з вакцинацією не все було добре, а через пандемію коронавірусу ситуація погіршилася.

Велика кількість дітей пропустила планові щеплення під час пандемії COVID-19. За деякими вакцинами відставання від календаря щеплень становить 20%, кажуть у Міністерстві охорони здоров’я.

Що відбувається з вакцинацією в Україні, які хвороби нам можуть загрожувати через падіння рівня щеплень і коли, розповідає НЗ з посиланням на ВВС News Україна.

Бояться самі, відмовляють лікарі

За даними МОЗ, під час пандемії COVID-19 істотно менше дітей в Україні отримали три дози вакцини проти дифтерії, правця та кашлюка, щеплення від кору, краснухи, паротиту, від поліомієліту.

Нещодавно у Львові лікарка, посилаючись на ситуацію з коронавірусом, відмовлялась робити дитині щеплення АКДП. Батькам вдалося її переконати, лише відправивши у вайбер заяви головного санітарного лікаря Віктора Ляшка про недоцільність такого відкладання.

Тетяна Скорик з Рівного розповідає, що у липні не змогла зробити щеплення для профілактики туберкульозу своїй 5-річній дитині, бо поліклініка закрилась на карантин.

Хтось боїться йти до лікарні, бо “там можна щось підхопити”, когось відмовляють лікарі, а десь закриті кабінети щеплення – у соцмережах люди діляться різними історіями про те, чому не зробили щеплення цього року.

щеплення

Закриті кабінети щеплення є порушенням, жодних документів, наказів, які дають право закривати кабінети щеплення, немає, розповіли ВВС News Україна у Центрі громадського здоров’я. Там закликали всіх робити щеплення – і батьків, і лікарів.

“Я спочатку також запанікувала і було дуже страшно у карантин вакцинуватися… Але з часом зважила усі за та проти, вчора повела своїх двох донечок на щеплення”, – пише у фейсбук спільноті “Доказові батьки” Анна Бондаренко.

Чим загрожує зниження вакцинації

Коли діти і дорослі пропускають щеплення за календарем, зростає ризик спалахів інфекційних хвороб, від яких це щеплення могло захистити, наприклад, поліо, кір, краснуха, дифтерія, говорить медична експертка ЮНІСЕФ Катерина Булавінова.

Вона нагадує, що лише 5 років тому, у 2015-му, в Україні стався спалах поліомієліту.

Минулого року лише 78,4% дітей до року в Україні були щеплені від поліо. Україна досі у “червоному” списку країн, де є ризик нового спалаху хвороби. Поруч з нами Південний Судан, Гвінея, Іран та Ірак.

У 2019-му в Україні реєстрували випадки такого небезпечного захворювання, як дифтерія. Рівень вакцинації від неї недостатній, щоб надійно захистити дорослих і дітей: у 2019-му 80,5% дітей до року отримали щеплення трьома дозами вакцини проти дифтерії правця та кашлюка АКДП.

За прогнозами Центру громадського здоров’я, у 2020 році рівень охоплення дітей щепленнями АКДП може ще знизитися і становитиме 75%.

вакцинація

“Зазвичай, коли йдеться про інфекції, ми звикли думати спалахами, тим часом в Україні трапляються індивідуальні захворювання правця серед дітей, чого практично не буває в країнах з високим рівнем охоплення щепленнями. Гепатит В у дорослих і дітей може бути причиною смерті, оскільки спричиняє розвиток цирозу і раку печінки”, – зауважує Катерина Булавінова.

Тоді як спалахи кору мають циклічність і зазвичай відбуваються кожні 4-5 років, спалахи інших хвороб можуть статися будь-коли, якщо кількість людей, які не мають специфічного імунітету, виробленого внаслідок щеплення, стане недостатнім.

“До речі, пандемія COVID-19 привернула увагу до щеплення від грипу. Сподіваюся, цього року більше людей зроблять щеплення від грипу, щоб сезон грипу не ускладнив ситуацію під час пандемії COVID-19. Також маю надію, що люди з групи ризику зроблять щеплення від смертельно-небезпечної пневмококової інфекції. І грип, і COVID-19 можуть ускладнюватися ще і бактеріальною пневмонією, а пневмокок — її найпоширеніша причина”, – каже медична експертка ЮНІСЕФ.

кір

Кір повернеться?

У 2019 році Україну називали столицею кору в Європі. За понад рік більше 100 тисяч українців захворіли на кір. Міжнародні організації, лікарі, МОЗ били на сполох, закликаючи з цим боротись.

Масштабні інформаційні кампанії, мобільні бригади вакцинації, що об’їжджали найбільше постраждалі від епідемії кору райони, – ця робота дала свої результати.

За 12 місяців 2019 року від кору вакцинували 93% дітей віком до одного року. Хоча для формування колективного імунітету цей показник має становити 95%, але це були гарні результати на фоні 45% щеплених дітей у 2014 році.

кір

Якщо за 5 місяців 2019 року в Україні зафіксували понад 50 тисяч хворих на кір, то за цей період 2020 року було 240 хворих, за даними Центру громадського здоров’я.

“Можна сказати, що ми подолали спалах кору”, – кажуть у ЦГЗ.

Проте ці здобутки можуть зійти нанівець у 2020 році. Рівень щеплення від кору знову падає. До кінця 2020 року, за розрахунками Центру громадського здоров’я, лише 68% дітей віком один рік отримають вакцину від кору. Є ризики, що до України прийдуть нові спалахи кору, кажуть у ЦГЗ.

Що мають зробити лікарні?

Міжнародні організації ЮНІСЕФ та ВООЗ закликають до невідкладних дій, щоб вакцинація продовжувалася.

Для того, щоб це щеплення проходило безпечно ВООЗ та ЮНІСЕФ радять медичним закладам наступне:

– повністю розділити потоки пацієнтів, щоб ті, хто приходить на вакцинацію, не перетиналися з хворими (різний час, різні дні, окремий вхід до медичного закладу, окреме місце очікування);

– проводити вакцинацію за індивідуальним записом;

– поєднувати вакцинацію з іншими важливими медичними процедурами з огляду на вік, щоб обмежити кількість часу, коли ті, хто вакцинується, та їхні родичі проводять у медичному закладі;

– розмістити засоби для дезінфекції рук або створити можливості помити руки для відвідувачів на вході;

– забезпечити медичних працівників у пунктах щеплення засобами індивідуального захисту;

– попередити своїх пацієнтів, що з такими симптомами, як кашель, температура, нежить, краще дзвонити і обговорювати подальші дії телефоном, ніж приходити і тим більше – чекати в черзі.

Кілька десятків людей з різних міст України розповіли ВВС News Україна, що боялися піти до поліклініки, бо всього цього вище перерахованого там якраз немає – ні окремого входу до кабінету щеплень, ні окремого часу прийому, ні дезінфекторів, а поруч взагалі можуть приймати хворих.

“Питання вакцинації є проблемним для України”, – заявила нещодавно заступниця міністра охорони здоров’я Ірини Микичак. У МОЗ обіцяють спільно з міжнародними організаціями над цією проблемою працювати.

Щеплення

Що потрібно знати батькам

ЮНІСЕФ та ВООЗ заявляють, що під час пандемії COVID-19 вакцинувати дітей можна і потрібно, інакше діти наражаються заразитися іншими небезпечними інфекціями.

Експерти цих міжнародних організацій у контексті ситуації з COVID-19 радять батькам врахувати, наскільки зручно і реалістично буде дістатися місця вакцинації та як мінімізувати контакти з людьми.

Також важливо, щоб дитину на вакцинацію не супроводжували люди із групи ризику: 60+, з хронічними захворюваннями, для яких контакт з COVID-19 може бути небезпечним.

Вакцинуватися радять там, де повністю розділено потоки пацієнтів: є різні входи для хворих і здорових; для вакцинації виділяють окремий час.

Крім того, важливо, зазначають експерти, щоб новонароджені отримали своєчасну вакцинацію від гепатиту В та туберкульозу у пологовому будинку.

Тим часом батьки у фейсбук спільнотах діляться один з одним порадами, як зробити щеплення. “Нам в поліклініці відмовили у вакцинації, я вакцинувала у приватній”, – розповідає Ірина Децик.

“Дзвонити на гарячу лінію МОЗ, йти до головного лікаря і вимагати проведення планової вакцинації. Я так розумію, це особистий вибір лікаря/лікарні не робити щеплення в часи карантину”, – пише Олена Костюк.

А бувають ситуації протилежні, коли карантин робить вакцинацію простішою. “У карантин робили навіть не обов’язкові вакцини, краса, людей в поліклініці немає, наш педіатр навпаки рекомендував”, – пише Світлана Савчак.