Нумо до «Школи Різдва»

0
53

Таку назву має єдиний в Україні мистецько-релігійний проєкт, який реалізують у Галичі за участю греко-католицьких священників.

«Я давно мріяла організувати для учасників академії щось таке незвичне, цікаве і християнське, — розповідає Вікторія Плотнікова, директорка комунального закладу «Галицька Мала академія мистецтв». — Адже у передсвяткових клопотах, суєті, через (раніше) пандемію, а зараз через війну ми часто забуваємо глибинну суть свята Різдва: Народження і Воплочення Самого Господа, Який так полюбив світ та людей, що зійшов до нас в тілі маленької Дитини. Це й вшанування Пречистої Діви, Матері Ісуса та нашої Небесної Неньки, доброго та мудрого святого Йосифа. Це час, коли треба говорити про Спасіння, робити добрі справи, молитися, вірити і чекати».

Перша «Школа Різдва» відбулася в 2021-му. Це був час пандемії, масковий режим. Зібралися лише близько 30 дітей. У важкий 2022-ий, перший рік війни, коли вимикали світло і дуже часто лунали сирени, що сповіщали про повітряну тривогу, вже 53 дітей займалися в укритті. Це набуло певного символічного змісту. Цьогоріч є понад 60 дітей та підлітків віком від 5 до 15 років.

Сприяє «Школі Різдва» отець Ігор Броньовський, приходять та навчають діток отці Володимир Палій, Ігор Пасєка, Володимир Кузюк. Разом вони співають, вивчають колядки, грають різні ігри. Також з учасниками школи працюють чотири педагоги. За словами пані Плотнікової, діти займаються у 3-4 групах. Заняття тривають з 11.00 до 14.00.

Діє школа у комунальному закладі «Галицька Мала академія мистецтв». Від початку грудня тут щосуботи збираються діти і підлітки, слухають науки священників на ті теми, що наближають нас до Різдва, вивчають колядки, беруть участь у тематичних іграх, квестах, мають солодкий перекус, виготовляють різноманітні вироби, ялинкові прикраси. В останню суботу грудня вносять символічну фігурку Новонародженого Спасителя і відбувається велике свято. Діти презентують або театральну постановку на різдвяну тему, або лялькову виставу. Так уже показали виставу «Свята ніч» за твором місцевої письменниці Любові Галько «Зайчик та різдвяне світло» за мотивами казки Катаріни Фольк.

«Цьогоріч уже відбулася «Майстерня різдвяних подарунків», діти виготовляли святкові подарунки для рідних, друзів, а ще прикраси на ялинку храму Різдва Христового, — продовжує пані Плотнікова. — «Школярі» створили ялинкові іграшки: Ангелятко, сніговичок на лижах, фігурки Марії, Новонародженого Ісуса та святого Йосифа».

Педагоги заздалегідь виготовили та роздали діткам шаблони, лекала. Дехто робив усе сам. У наступні суботи діти ліпитимуть з глини іграшки у «Майстерні глиняних див», малюватимуть у «Різдвяній палітрі» та вивчатимуть колядки у «Майстерні різдвяних мелодій», розписуватимуть пряники або пампушки, створюватимуть постановку Вертепу. Долучаться діти і до світового челенджу «Світло світу», мета якого прожити перед Різдвом, як Ісус, творячи добрі справи. Також буде і місцева «Акція добра»: діти з батьками приноситимуть подарунки чи смаколики людям, які працюють у суботу та неділю, скажімо продавцям, лікарям.

…Є у «Школі Різдва» й цікаві фотозони, де всі охочі можуть зробити святкові світлини. Цьогоріч фотозона – у вигляді української світлиці, святково прикрашеної до Різдва. А ще тут можна зайти у різдвяну шопку.

«Тішуся, що до нас активно долучаються діти ВПО, діти військових, — продовжує пані Вікторія Плотнікова. — Якщо минулого року їх було кілька, то цьогоріч ті, хто був, привели своїх друзів. Діти ще у вересні запитували мене, чи буде «Школа Різдва». Також на заняття приходять, окрім священників, запрошені гості: представники влади, управління культури, музеїв.

Така новація, за словами директорки «Галицької Малої академії мистецтв», наразі єдина в Україні. У 2007-му році щось подібне протягом тижня проводили у Львові. Також є книга «Школа Різдва» Ярини Винницької, видана у 2019-му у Львові. За допомогою цієї книги учителі та педагоги позашкільних і мистецьких закладів освіти можуть провести цікаві уроки, підготувати дітей до свята, вивчити колядки, віншування, щедрівки, навчитися робити різдвяні іграшки та прикраси, дізнатися про цікаві традиції. Ми об’єднали все найкраще і створили своє — прикарпатську Галицьку «Школу Різдва».

Сабіна РУЖИЦЬКА