В Івано-Франківську готуються до XV Міжнародного фестивалю «Коляда на Майзлях»

0
30

У вівторок, 12 грудня, у приміщенні Івано-Франківського архієпархіального управління анонсували проведення XV Міжнародного фестивалю «Коляда на Майзлях». У конференції взяв участь Архієпископ і Митрополит Івано-Франківський Владика Володимир Війтишин.

Розповісти представникам ЗМІ про особливості фестивалю, який відповідно до переходу на новий календар відбуватиметься цьогоріч вже вдруге, завітали Митрополит Володимир, заступниця міського голови Івано-Франківська п. Вікторія Дротянко, очільниця Управління культури, національностей та релігій Івано-Франківської облдержадміністрації п. Тетяна Лапка, директорка Департаменту культури Івано-Франківської міської ради п. Надія Загурська, ігумен монастиря Царя Христа ЧСВВ та голова оргкомітету фестивалю о. Артемій Новіцький, а також чисельно зібраний оргкомітет фестивалю.

Дійство відбуватиметься з 25 по 29 грудня у храмі Царя Христа монастиря отців-василіян УГКЦ (за адресою вул. Незалежності 181). Окрім того, організатори розповіли, що впродовж усього часу фестивальні виступи, які проходитимуть в храмі Царя Христа, транслюватимуться ОТБ «Галичина» в прямому етері, а також на фейсбук-сторінці фестивалю — «Коляда на Майзлях».

Розпочалася конференція із вступного слова Митрополита Володимира, який ствердив, що цьогорічна коляда відрізнятиметься від всіх, що були минулих років, оскільки голоситиметься вже вдруге.

«За роки праці над цим фестивалем, ви вже точно створили свою авдиторію, яка з року в рік чисельно збирається, щоб не тільки почути коляду, але й доєднатися до неї. Мабуть, багато хто з нас вже навіть не уявляє різдвяних свят без коляди на Майзлях», — звернувся до організаторів Владика Володимир.

Архієрей також зазначив, що ця коляда має бути такою, щоб дійти до наших Воїнів, які обороняють Україну на лінії фронту: «Цю нашу коляду, нашу молитву ми присвячуємо українським Захисникам. І жертвуємо її за святий мир на території нашої держави».

Відтак кожен з організаторів детально розповів про особливості проведення заходу цьогоріч. Вони одноголосно ствердили, що даний фестиваль є не тільки родзинкою, за якою знають наше місто в Україні, але й брендом, відомим на ввесь світ.

За словами організаторів, мета фестивалю — відродження багатогранної духовної спадщини нашого краю в часі святкування Різдва Христового. Відновлення, збереження та поширення різдвяних традицій, коляд, щедрівок. А також розвиток вокально-хорового мистецтва, обмін творчими досягненнями мистецьких колективів й звісно підтримка духовно-патріотичного духу в часі війни.

Географія фестивалю значно зросла за останніх три роки. У ньому братимуть участь колективи з Києва, Дніпра, Одеси, Кривого Рогу, Донецької, Луганської, Дніпропетровської, Запорізької, Харківської, Волинської, Тернопільської та Львівської областей, а також з Латвії, Литви, Румунії, Польщі, Хорватії, Угорщини, Молдови, Канади, Німеччини, Бразилії, США, Ізраїлю, Іспанії та інших країн світу.

Фестиваль розпочнеться 25 грудня, о 12:00 з Архієрейської Божественної Літургії, яку очолить Архієпископ і Митрополит Івано-Франківський Владика Володимир Війтишин. Відтак відбудеться відкриття фестивалю за участю колективів парафії, трембітарів та гурту «КораЛЛі». Детальніше із програмою фестивалю можна ознайомитися нижче.

Департамент інформації Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ