Рим: мільйон євро для допомоги українцям від «Фундації Рим»

0
26

Одна з найдавніших фінансових інституцій Риму, що зродилася як каса взаємодопомоги п’ять століть тому, виділяє кошти на підтримку благодійної діяльності Спільноти святого Егідія в її осередках в Україні.

Про це пише українська редакція Vatican news.

Рада директорів «Фундації Рим» виділила 1 мільйон євро на підтримку діяльності Спільноти святого Егідія для допомоги українському населенню, яке постраждало від війни. Проект, як зазначається у спільній заяві, передбачає розповсюдження речей першої необхідності (продукти харчування, одяг, засоби особистої гігієни) у трьох осередках спільноти, які вже діють у Києві, Львові та Івано-Франківську, містах, які приймають велику кількість внутрішньо переміщених осіб, а також відправку наборів першої допомоги у східні та південні регіони, які найбільше постраждали від бойових дій.

«Спільнота святого Егідія, – зазначає президент “Фундації Рим” Франко Парасассі, – безсумнівно, є ідеальним партнером, як з огляду на її міжнародну репутацію, так і з огляду на плідну і позитивну співпрацю з Фундацією минулими роками в здійсненні схожих ініціатив». Він додає, що в період, коли загострення ситуації на Близькому Сході несе загрозу забуття про жахливі наслідки війни в серці Європи, фундація цим жестом прагне зробити свій внесок у повернення уваги до того, що відбувається в Україні, «де ставкою також є збереження цінностей свободи, справедливості та солідарності, що є частиною ДНК Заходу».

Історія «Фундації Рим» сягає 1539 року, коли Папа Павло ІІІ з метою подолання лихварства створив римську «Monte di Pietà», кредитну установу, що діяла за принципом каси взаємодопомоги. Згодом вона була поглинута «Ощадкасою Риму», яку 1836 року створив Папа Григорій XVI. При ній зродилися однойменна фундація, яка 2007 року стала називатися «Фундація Рим», щоб відокремити банківську діяльність від філантропічної. Сьогодні фундація фінансує різні проекти в охороні здоров’я, наукових дослідженнях, підтримці соціально вразливих верств населення, мистецтва та культури.