Голова COMECE вітає рішення Європейської Ради щодо України та інших країн

0
15

Інтеграція східноєвропейських та західнобалканських країн має стратегічне значення для процвітання європейського континенту. На цьому наголошує єпископ Мар’яно Крочята, Голова Комісії єпископатів Європейського Союзу.

«Від імені єпископів Європейського Союзу хочу привітати Україну та Молдову з історичними рішеннями, прийнятими вчора Європейською Радою щодо відкриття переговорів про вступ до ЄС, а також Грузію з наданням статусу країни-кандидата. Я також висловлюю сподівання, що переговори про вступ можуть незабаром розпочатися з Боснією і Герцеговиною, як тільки будуть досягнуті необхідні критерії», — йдеться у заяві, яку в п’ятницю, 15 грудня 2023 року, поширив єпископ Мар’яно Крочята, Голова Комісії єпископатів Європейського Союзу (COMECE), коментуючи рішення, яке напередодні прийняла Європейська Рада. Про це інформує українська редакція «VaticanNews».

За словами ієрарха, ці рішення є «потужним сигналом надії для громадян країн, що прагнуть до майбутнього членства в ЄС, які довго чекали цього моменту з вірою, терпеливо переносячи труднощі та жертви». Він додає, що «успішна інтеграція до ЄС західнобалканських, а також східноєвропейських країн має стратегічне значення для стабільності, процвітання і миру на європейському континенті», однак підкреслює, що «гідний довіри процес розширення ЄС вимагає не лише від країн-кандидатів подальшого проведення необхідних реформ, але й того, щоб сам Союз був готовий до швидкого прийняття нових членів».

«Більший і різноманітніший ЄС повинен буде не лише переосмислити певні політичні, адміністративні та бюджетні питання, але й заново відкрити для себе нашу спільну ціннісну основу та особливі зв’язки, які об’єднують нас як європейську сім’ю», — наголошує очільник COMECE.

Довідка

COMECE (Комісія Єпископських Конференцій Європейського Союзу) складається з єпископів, делегованих Конференціями Католицьких Єпископів 28-ми держав-членів Європейського Союзу. Єдиний єпископ представляє Данію, Швецію та Фінляндію; в той час як Єпископська конференція Великобританії представлена ​​єпископом Єпископської конференції Англії та Уельсу та єпископом Конференції єпископів Шотландії.

Відповідно до своєї Місії, визначеної у своїх Статутах, COMECE контролює політичний процес Європейського Союзу у всіх сферах, що представляють інтерес для Церкви.

Секретаріат забезпечує безперервність роботи COMECE. Її штаб-квартира знаходиться в Брюсселі (Бельгія). Невелика команда відстежує та аналізує розвиток політики та ініціативи ЄС та прагне внести свій внесок у відповідні процеси. Секретаріат звітує перед Постійною комісією та Пленарною асамблеєю. Нинішній Генеральний секретар — о. Мануель Енріке Барріос Прієто.

Секретаріат COMECE зареєстрований у реєстрі прозорості Європейського Союзу.

COMECE допомагає у своїй місії низкою комісій та робочих груп, що складаються з експертів, доручених національними єпископськими конференціями та католицькими організаціями, що працюють у відповідних сферах. Спеціальні групи створюються як і коли це необхідно.