Чи збудеться мрія владики Софрона Мудрого?

0
37

З нагоди відзначення 100-літнього ювілею владики Софрона Мудрого 27-30 листопада 2023 року відбулась міжнародна конференція про його життя і діяльність, яка була дуже добре організована. На  ній відзначалось як багато змін було започатковано ним у духовному житті Прикарпаття.

Більшість з них уже реалізовано, але на одному незакінченому проєкті хотілося б зупинитись. Мова йде про побудову ротонди для Маріямпільської чудотворної ікони Божої Матері. Владика стверджував, що ця ікона відіграла велику роль у Віденській битві 12 вересня 1683 року, в якій вирішувалася доля християнської Європи, адже це була битва двох цивілізацій. Для захисту християнських цінностей і протистояння Османській імперії Папа Римський Інокентій XI створив коаліцію європейських держав і головнокомандуючим військ призначив польського короля Яна Собеського. Саме його воїни у переддень битви молились до ікони Божої Матері, яку привіз великий коронний гетьман Речі Посполитої Станіслав Яблоновський, щоб вона надихала військових на перемогу. Так і сталось, турецька армія не витримала натиску і залишила поле бою. Була отримана історична перемога і Папа відзначив велику роль у цій битві ікони Божої Матері, назвавши її іконою-переможницею, а 12 вересня оголосив в усій Європі днем Пречистої Діви Марії. Яблоновський потім помістив цю ікону у свою придворну каплицю в Маріямполі, вона і перебувала там 250 років, а в 1945 році її перевезли до Вроцлава, побоюючись знищення комуністичною владою.

Владика Софрон Мудрий був єдиним з українських священників на коронації цієї ікони 10 вересня 1989 року. Враховуючи таку шановану в Європі ікону, а також те, що її автором був видатний художник середньовіччя Содома, який разом з Рафаелем удостоївся великої честі розмальовувати у 1509-1511 роках папські зали у Ватикані, та свою особисту прихильність, владика Софрон вирішив побудувати для неї гідну ротонду. Тим більше, що Папа Іван Павло ІІ, з яким він був у дружніх стосунках, звернувся до маріямполян з апостольським благословенням на побудову ротонди для ікони у містечку її походження – Маріямполі. Владика сам вибрав для неї місце на високому крутому березі Дністра, щоб її було видно звідусіль. На його переконання, вона мала бути екуменічною  і тому на урочисте освячення наріжного каменя запросив від православної  церкви Івано-Франківського єпарха Іоасафа, а від римо-католицької – адміністратора парафії Пречистої Діви Марії у Вроцлаві Станіслава Павлячека. Все це відбулось в день Успіння Пресвятої Богородиці, 28 серпня 2003 року, в присутності багатьох людей. Досить швидко був зроблений фундамент завдяки голові обласної ради Олійнику І.М. та генеральному директору ПАТ «Івано-Франківськцемент» Круцю М.Ф. Але потім роботи припинились і на теперішній час ротонда стоїть недобудованою вже багато років, а фундамент починає руйнуватись. Владика завжди говорив: «Я б так хотів ще освятити цю ротонду», але не вийшло…

Враховуючи сьогоднішню ситуацію, було б добре хоча б залити бетоном фундамент зверху, щоб зберегти його від подальшої руйнації. Думаю, що владика Софрон Мудрий тішився б навіть від цього, ця криштально чиста людина заслуговує на це.

Голова громадської організації

«Комітет з відродження Маріямполя»

професор Володимир БОЦЮРКО