Кардинал Паролін: відновити пошану до міжнародного гуманітарного права

0
17

Спілкуючись із журналістами на полях заходу, присвяченого зусиллям Святого Престолу на підтримку миру, Державний Секретар поділився думками про значення постійних закликів Папи, присвячених народам, які страждають від жахіття війни, а також відповів на запитання про зусилля, що стосуються пошуків миру для України.

Про це пише Vatican News.

«Це є великою проблемою нашого сьогодення, яке ми бачимо на війні, але це стосується не тільки війни: війна, яка вже більше не дотримується основоположних норм гуманітарного права, через що також і цивільне населення стає ціллю бойових дій. Слід повернути здатність застосовувати міжнародне гуманітарне право», – наголосив кардинал П’єтро Паролін, Державний Секретар Святого Престолу, спілкуючись із журналістами на полях заходу, що в п’ятницю, 12 січня 2024 р., відбувся в Італійській академії наук «дей Лінчеї», де він виголосив доповідь на тему «Святий Престол і сценарії миру».

Відповідаючи на запитання журналістів, яке стосувалося звинувачення в геноциді, висунутого проти Ізраїлю, він підкреслив, що позиція Святого Престолу завжди була такою, що визнає право Ізраїлю на законну самооборону, але є також критерій пропорційності, що вимагає рахуватися з цивільним населенням. Він зазначив, що «не можна досягати певних цілей, переступивши через цю бійню цивільного населення, знищення інфраструктури, нехтування гуманітарним правом», і необхідність відновлення пошани до цього права є нагальністю сьогодення.

«Gutta cava lapidem» (вода точить камінь), – цитуючи це прислів’я, Державний Секретар Святого Престолу відповів на запитання про постійні заклики Папи, які, як здається, не досягають своєї мети. «Якщо цей принцип є правдивим, то ми сподіваємося, що крок за кроком ці заклики проб’ють щілину», – сказав він, зауваживши, що ведеться також діяльність на дипломатичному фронті, яка супроводжує ці заклики, зусилля, спрямовані на те, щоб досягти звільнення заручників, припинення бойових дій, доступ для гуманітарної допомоги, як також тривалого й дефінітивного вирішення палестинської проблематики.

Журналісти також не оминули увагою війну в Україні, згадуючи про нещодавню розмову кардинала Пароліна з офісом Президента України, під час якої прозвучала вдячність за зусилля Святого Престолу. «Чи Святий Престол може ще відігравати якусь роль?» – прозвучало запитання, відповідаючи на яке Державний Секретар нагадав: «Ми завжди заявляли про свою готовність, не знаходячи, скажімо, готовності з іншої сторони». Він зазначив, що тепер основні зусилля відбуваються навколо так званої мирної платформи Президента Зеленського, насамперед, у гуманітарному вимірі. «Не відбувається діяльності посередництва у вузькому значенні, але ведуться старання втілювати ту ідею, якою керувалася також місія кардинала Дзуппі. Ця ідея полягає в тому, щоб створити передумови для взаєморозуміння, що дозволять прийти також до переговорів. Але особисто я бачу, що ще далеко до цього, в той час як далі триває кровопролиття», – сказав кардинал П’єтро Паролін.