22 січня – день Соборності України

0
22

22 січня 1919 року УНР та ЗУНР урочисто оголосили про об’єднання в одну державу.

А потім нам розповідають, що Сталін подарував Україні Галичину…

5 фактів про Злуку УНР і ЗУНР

  1. Підготовча робота до Злуки почалася ще у період правління гетьмана Скоропадського. Потім ініціативу підхопила Директорія. 1 грудня 1918 р. у Фастові було укладено попередній договір між Радою державних секретарів ЗУНР та Директорією УНР про “злуку обох українських держав в одну державну одиницю”. 3 січня 1919 р. Українська Національна Рада ЗУНР у Станіславові в готелі “Дністер” одностайно прийняла ухвалу про об’єднання ЗУНР та УНР.
  2. 22 січня 1919 р. у Києві на Софійській площі відбулися урочисті збори, на яких був проголошений Акт Злуки українських земель, що постали на уламках російської і Австро-Угорської імперій, в єдину Українську державу.
  3. Після проголошення Акту Злуки під стінами Софійського собору відбувся парад українських військ. Зокрема, площею пройшли колони Січових стрільців під командуванням полковника, майбутнього засновника Організації українських націоналістів Євгена Коновальця.
  4. 23 січня на Трудовому конгресі було затверджено Акт Злуки. ЗУНР перейменовувалась у Західну область УНР. Єдиним гербом став тризуб.
  5. УНР та ЗУНР відрізнялися між собою політичними, соціальними і зовнішньополітичними векторами, але в усьому були єдині.
    22 січня 1990 року патріотичні сили організували живий ланцюг між Киє-вом. Львовом та Івано-Франківськом як символ відновлення єдності людей східних і західних земель України, які були подавлені радянським союзом. За різними оцінками, участь в акції взяли до 3 мільйонів українців.

Часопис “Нова Зоря”