Співає «Світло Тавору»

0
99

У Коломиї відзначили 25-річчя хору Катедрального собору Преображення Господнього. З цієї нагоди в Соборі відбувся благодійний концерт, під час якого зібрали кошти для військових з 10-ої гірсько-штурмової бригади «Едельвейс».

«Наш колектив було засновано з благословення Владики Павла Василика в грудні 1998-ого. Уперше ми заспівали 16 грудня, та оскільки тоді, ще за старим календарем, був піст, то ми день народження хору завжди переносили на січень», — зазначає пані Світлана Гаргат, керівниця колективу.

Співали хористи спочатку в маленькій капличці, що була на місці нині величного Собору. За словами пані Світлани, назву колективу дали на 10-річний ювілей. Назва невипадкова, адже Тавор – це гора, на якій відбулося Преображення Христове, де Ісус так змінився, що від Нього йшло неймовірне небесне світло. Таким світлом на кожній Літургії є хор. Надалі колектив став свідком закладення наріжного каменю, побудови, освячення та розквіту одного з найбільших храмів Заходу України.

 На початку створення у хорі було 18-20 осіб, зараз є 35. Це чоловіки та жінки віком від 28 до 65 років. Староста хору – Богдан Станіславський, який зараз є міським головою Коломиї. Попри велику зайнятість, чоловік завжди виконує свої обов’язки в хорі.

«Ми підбирали людей, які мають музичну освіту, або хоча б закінчили музичну школу. Тому всі наші учасники та учасниці добре знають нотну грамоту, завдяки чому вдається розучувати і виконувати складні твори», — продовжує керівниця колективу.

Репетиції відбуваються раз на тиждень, тривають 1,5-2 години. Також відточують хорове вміння і в неділю після Літургії. Хористи неодноразово брали участь у різноманітних всеукраїнських, міжнародних концертах, фестивалях, конкурсах, посідали призові місця.

Також учасники «Світла Тавору» їздили у паломницькі поїздки до святинь України та світу. Зокрема були в Італії, Іспанії, Франції, Німеччині, Чехії, Польщі, Австрії, Монако, Угорщині та ін. Усюди співали в українських церквах. У репертуарі колективу представлені кращі духовні твори українських та західноєвропейських композиторів: Моцарта, Каччіні, Пуччіні, Бортнянського, Березовського, Лисенка, Архангельського, Вербицького, Стеценка, Веделя, Кошиця, Людкевича, Січинського, Давидовського та інших. За участю «Світла Тавору» відкривали греко-католицькі храми в Краматорську та в Костянтинівці на Донеччині.

Керували хором Ірина Ярошенко, Ігор Зінчук. Світлана Гаргат прийшла в колектив звичайною учасницею у 1998-му, з 2001-го є регенткою.

«Я з інтелігентної співочої родини, — мовить пані Гаргат. — Батько — лікар, попри велику зайнятість, співав у капелі медпрацівників. Мама була товарознавцем. Свого часу потерпіла від радянської влади та була виселена в Сибір, мала прекрасне сопрано, брала участь в художній самодіяльності. Я з дитинства музикувала, закінчила Івано-Франківське музучилище імені Дениса Січинського, згодом — Рівненський інститут культури. Наразі працюю в Коломийській музичній школі №1 імені Анатолія Кос-Анатольського. Завідую відділом вокально-хорового співу, навчаю гри на фортепіано та карильйоні. Також керую хором «Просвіта» в Коломийському Народному домі».

За словами керівниці хору, усі учасники колективу – практикуючі християни, добрі, чуйні, милосердні. Вони часто сповідаються, причащаються, їздять по святих місцях. І навіть коли в когось є якісь проблеми або й непорозуміння (а це в усіх людей, а тим паче в колективах буває), то з Божою допомогою якось вирішуються. За 25 років існування хористи стали, наче велика родина: спільно святкують, допомагають один одному.

Також з хористами завжди спілкувалися світлої пам’яті Владики Павло Василик та Миколай Сімкайло, нині Митрополит Івано-Франківської Архієпархії Владика Володимир Війтишин, який колись також служив у Коломиї. Зараз дуже теплі та дружні стосунки з теперішніми Владиками Коломийської єпархії Василієм Івасюком та Петром Голінеєм.

На 25-річному ювілеї колективу вшанували пам’ять владик Павла Василика, Миколая Сімкайла та трьох хористів, які відійшли у вічність. На концерті звучали твори знаних українських та зарубіжних композиторів. Благословили хористів і присутніх єпископи Василій Івасюк, Петро Голіней та священники Катедрального собору. Зокрема Владика Василій зазначив, аби хористи записували свої спогади, щоби на наступний ювілей мати книгу про хор.

Сабіна РУЖИЦЬКА