Чи така страшна аритмія, як її малюють?

0
26

Серцево-судинні захворювання є чи не найбільш поширеними серед людей на сьогоднішній день. У зв’язку з цим, рано чи пізно, більшість з нас стикається з проблемами цієї системи: когось турбують коливання артеріального тиску, хтось відчуває болі в ділянці серця, а велика частка людей помічає перебої в роботі серця. 

Сьогодні ми з вами поговоримо саме про останнє поняття з цього переліку – про перебої в роботі серця, що в медицині називають аритмією серця. 

  Аритмія – це порушення регулярного ритму серця, коли воно б’ється з неправильною швидкістю, ритмом або послідовністю скорочень. 

В нормі наше серце працює в синусовому ритмі, що генерується в синусовому вузлі серця, з частотою 60-90 ударів на хвилину в спокійному стані. Навіть з самого визначення ми можемо зрозуміти, що порушень ритму серця є надзвичайно багато: від надмірного уповільнення частоти скорочень серцевого м’яза до значного прискорення; нерегулярне серцебиття, коли час між ударами є різним; пропуск ударів серця; неправильна послідовність скорочення окремих частин серця (шлуночків та передсердь). Серед найпоширеніших аритмій є синусова тахікардія (прискорений ритм серця), синусова брадикардія (уповільнений ритм серця), фібриляція передсердь чи миготлива аритмія (коли частини серця скорочуються в різному темпі), передсердна та шлуночкові екстрасистолії (позачергові удари серця з паузою після удару) тощо. 

  Деякі види аритмій серця перебігають безсимптомно для пацієнта та можуть виявитися тільки під час обстеження. Інші види порушень ритму можуть викликати цілий ряд симптомів: відчуття сильних ударів, пришвидшеного серцебиття, перебоїв, пропусків ударів, запаморочення, втрата свідомості тощо. Особливістю аритмій також є те, що вони можуть виникати як через захворювання серця, так і через цілий ряд несерцевих причин: загострення хвороб інших систем організму, патологія щитовидної залози, гострі інфекційні хвороби, психоемоційне перевантаження тощо. 

  З метою правильної діагностики аритмії, щоб установити точний вид порушень ритму та обрати правильну стратегію, ми можемо застосувати наступні обстеження: електрокардіограма, що показує нам серцевий ритм у спокої; холтер-ЕКГ, який дозволяє нам реєструвати серцевий ритм безперервно впродовж 24 годин чи більше; стрес-тести, коли ми спостерігаємо роботу серця під час навантаження (велоергометрія чи тредміл-тест). Окрім ретельного збору скарг та анамнезу пацієнта, ми використовуємо ще лабораторну діагностику, тобто робимо ряд аналізів: електроліти крові, оцінка роботи щитовидної залози, рівень загального холестерину та його розподіл на фракції. 

   А тепер розглянемо основне питання сьогоднішньої теми: чи така страшна аритмія, як її малюють? 

І так, і ні. На щастя, є дуже багато аритмій, які є нормою та не потребують лікування медикаментами. В таких ситуація мова йде тільки про здоровий спосіб життя, який дозволяє підтримувати роботу серця. В той же час частина порушень роботи серця потребує тимчасової корекції медикаментами, тож лікар надасть рекомендації стосовно лікування та розробить план спостереження. 

На жаль, деякі аритмії все ж несуть загрозу здоров’ю та життю пацієнта, тому, маючи всі результати обстежень, лікар запропонує вам коректне лікування: правильні протиаритмічні препарати чи певні втручання, такі як встановлення штучного водія ритму чи радіочастотну абляцію (вплив на вогнища аритмії безпосередньо в серці) за необхідності. 

Як бачимо, все не так страшно. На кожне порушення ритму є своя тактика, головне – вчасно звертатись за професійною медичною допомогою та дбати про своє здоров’я. 

Підготувала лікар-кардіолог “Клініки святого Луки” Вікторія Парахоняк