Співаємо на Божу славу, на радість людям!

0
70

Церковному хору храму Різдва Христового села Сілець Єзупільського протопресвітеріату виповнилося 15 років.

«Наш хор чотириголосний, створений у лютому 2009 року. Колектив виник на основі двоголосого хору, що існував з 1991-го року. У цей час я прийшов служити дяком у Сілець, попередньо закінчив музичне училище, згодом — Прикарпатський університет та дяківсько-регентську школу при духовній семінарії. Вивчав диригування та хорознавство. Працював директором в Єзупільській дитячій музичній школі і викладачем по класу духових інструментів», — розповідає регент Василь Величко.

До першого співу в храмі колектив готувався протягом десяти місяців і вперше заспівав у час подячної Літургії за прожитий 2009 рік. Після створення чотириголосного хору паралельно існував попередній колектив. Але зараз є лише один хор. Велику допомогу, духовну підтримку і благословення у різних справах та для учасників хору надає парох храму отець Василь Смицнюк.

У хорі є сопрано, тенори, баси, альти. Загалом є 25 учасників віком від 20 до 75 років. Хористи мають різні професії, є серед них і ті, які закінчили музичну школу, а є й професійні музиканти та хористи. Усі ці люди — глибоко віруючі, духовні, віддані колективу, церкві, готові прийти на допомогу. На репетиції колектив збирається раз у тиждень, якщо є потреба, — то частіше. Основою репертуару є понад 100 духовних творів та пісень, приурочених до церковних подій та храмових свят. Є також українські патріотичні, стрілецькі та упівські пісні. Також хор співає пісні на слова й музику самого регента та знаного краєзнавця Івана Драбчука.

Особливу увагу хор приділяє колядкам і щедрівкам, бо ж храмове свято в Сільці — у день Різдва Христового. За словами Василя Величка, хористи виконують кількадесят авторських і народних колядок, прославляючи співом Христа у своїй церкві, їздять виступати в інші храми, зокрема колядують в ямницькій церкві святого Миколая, виступають на Розколяді.

Співали хористи і на Богослужіннях у селах Тязів, Ямниця, Єзупіль, Ганусівці, Довгому та місті Івано-Франківську. Їздять хористи і співають на прощах у Крилосі, відпустах біля Духової Криниці. І, звісно, щонеділі та у свята співають у рідному храмі. Хор також присутній на похоронах. А зараз вивчають чин Вінчання. Разом з жителями Сільця учасники церковного колективу щороку відвідують капличку та могили борцям за волю України в день Зіслання Святого Духа, моляться за душі Героїв, співають панахиду біля могили Тараса Шевченка.

 В історії колективу важливою датою є 17 листопада 2013 року. У цей день в Сільці освятили нову церкву. Хор супроводжував архієрейську Святу Літургію під проводом Владики Володимира Війтишина. Неодноразово хор церкви Різдва Христового відвідував різні відпустові місця. З благословення отця Василя Смицнюка та з допомогою старости хору Ігоря Цюцьмаця, хористи побували у Зарваниці, Старуні, Крилосі, Яремче, сходили на гори Хом’як, Маковиця, відвідали озеро Несамовите, метеостанцію Пожижевська.

Велике враження справило на хористів перебування у селі Старуня, у відпустовому центрі блаженного Симеона Лукача, де співали Літургію та Хресну Дорогу. Такі поїздки надихають, духовно та культурно збагачують, дають наснаги для співу й творчості.

Восени 2014 року був створений сайт хору, на якому можна побачити всі основні події та виступи і дво-, і чотириголосного хорів церкви села Сілець. На жаль, кілька учасників двоголосого колективу уже відійшли у вічність. За них завжди моляться.

Насамкінець пан регент дякує отцеві Василю Смицнюку, всім учасникам хору, які люблять церковне музичне мистецтво, жертвують своїм вільним часом, дбають, аби на Літургіях гідно прославляти Бога, аби серця людей наповнювалися спокоєм та умиротворенням, а душі — ласкою Божою й добром.

Сабіна РУЖИЦЬКА