Духовні та спортивні

0
19

Упродовж кількох днів священники, семінаристи та учні Католицького ліцею святого Василія Великого проводили спортивні турніри.

Організаторами змагань стали Івано-Франківський обласний та міський центри фізичного здоров’я населення «Спорт для всіх», Івано-Франківська Архієпархія УГКЦ, керівництво ліцею.

«Співпраця зі священниками надихає, додає наснаги в роботі. Єпископи, отці, семінаристи — дуже відповідальні люди, які не лише моляться, служать Богові й людям, але й своїм особистим прикладом показують, що здоровий спосіб життя, спорт, активне проведення вільного часу добре для душі й тіла», — каже пані Христина Юдкіна, виконувачка обов’язків директорки Івано-Франківського міського центру фізичного здоров’я населення «Спорт для всіх».

Так, у між’єпархіальному турнірі з волейболу, присвяченому вшануванню Єпископа Коломийсько-Чернівецької Єпархії Владики Миколи Сімкайла, взяли участь шість команд з Івано-Франківської, Львівської, Тернопільсько-Зборівської Архієпархій, Коломийської, Стрийської та Сокальсько-Жовківської єпархій. Турнір відбувся у приміщенні Івано-Франківського коледжу фізичного виховання Національного університету фізичного виховання і спорту.

Благословили турнір Владика Ігор Возьняк зі Львова, Митрополит Івано-Франківський Владика Володимир Війтишин та Єпископ-помічник Микола Семенишин. До речі, Владика Микола Сімкайло, на пам’ять якого організували турнір, дуже любив спорт і заохочував священників та вірних до здорового й активного способу життя. За словами пані Юдкіної, перше місце в турнірі здобула команда Стрийської Єпархії, друге — Коломийської Єпархії, а третє — Івано-Франківської Архієпархії.

У Католицькому ліцеї святого Василія Великого відбувся турнір з футзалу «Кубок дружби».

«Із закладом освіти ми співпрацюємо вже чотири роки, — продовжує пані Юдкіна. — До нас звернувся директор ліцею отець Маркіян Букатчук. Спочатку цей турнір був суто між учнями та вчителями, далі долучилася команда батьків. Цьогоріч учасниками боротьби стали команди вчителів, учнів, батьків та семінаристів. Долучилися до команди вчителів Єпископ Микола Семенишин та директор ліцею отець Маркіян, які, наскільки я бачу, є добрими спортсменами та показують чудовий особистий приклад здорового способу життя і перебувають у гарній фізичній формі».

 До турніру всі старанно й ретельно готувалися, багато тренувалися. У кожної команди була активна підтримка вболівальників. Також у перервах між іграми виступали учасниці команди з чарліденгу «Fire cats». За результатами змагань перше місце посіла команда викладачів, друге — ліцеїстів, третє — команда батьків, а четверте — семінаристів. Пані Юдкіна підсумовує, що в Архієпархії такі ініціативи проведення спільних турнірів священників з батьками і дітьми дуже  потрібні. Бо подібні змагання розвивають силу, витривалість, здорову спортивну конкуренцію.

Загалом у чисельних парафіях Івано-Франківської Архієпархії багато дітей, які активно ходили і ходять до храмів, грали у спортивні ігри, організовували менші та більші змагання, турніри. У змаганнях, тренуваннях та іграх завжди були присутні священники. Діти разом з ними тренувалися, грали, спілкувалися, не лише як з кимось, хто є далеко від них, хто старший, авторитетніший, але як з друзями, порадниками, з якими вони, скажімо, грають у футбол. Щоправда свої корективи внесла епідемія ковіду та війна. Але, навіть попри складний час, усі шукають можливість для розвитку спорту.

Сабіна РУЖИЦЬКА