Марта Базак представить ретроспективну виставку “з дому додому” в Івано-Франківську

0
7

Довгоочікувана персональна виставка коломийської художниці Марти Базак “з дому додому” відкриється в Івано-Франківську 23 березня. Це перша масштабна виставка мисткині у місті з 1988 року.

Про це пишуть Версії.

Сімейність та пошук себе на виставці Марти Базак в Асортиментній кімнаті

23 березня в Асортиментній кімнаті в Івано-Франківську відкриється довгоочікувана персональна виставка “з дому додому” коломийської художниці Марти Базак. Ця виставка є першим ширшим показом робіт мисткині у Франківську з часів легендарної “Виставки шістьох” 1988 року та епізодичних експозицій на бієнале “Імпреза” та “Скіфія”.

Марта Базак: Художниця “станіславського феномену”

Марта Базак (1953, Коломия/Київ) – відома українська художниця, науковиця, викладачка та музейна працівниця. Вона є однією з двох мисткинь, яких зараховують до визначного “станіславського феномену” та художнього покоління Імпрези. У 2009 році Марті Базак було присвоєно почесне звання Заслуженої художниці України, а з 1989 року вона є членкинею Національної спілки художників України.

Виставка “з дому додому”: Ретроспектива творчості

“з дому додому” – це ретроспективна виставка, яка дозволить поглянути на творчість Марти Базак з висоти пташиного польоту. У тематичному фокусі експозиції – пошук себе та пошук дому через ритмічність повторюваних дій. Куруватиме виставку донька мисткині – відома художниця та сценографка Тереза Яковина. Сімейність та спадковість виступають не лише темою, а й способом творення на цій унікальній експозиції.

Вернісаж відбудеться 23 березня о 16:00 в Асортиментній кімнаті за адресою: вул. Січових стрільців 15,м. Івано-Франківськ. Виставка триватиме до 13 квітня 2024 року.

Марта Базак (1953, Коломия/Київ) — художниця, науковиця, викладачка, музейна працівниця. Одна з двох художниць, яку зараховують до «станіславського феномену» та художнього покоління Імпрези. Заслужена художниця України з 2009 року та членкиня Національної спілки художників України з 1989 року.

«Багаторічна практика художниці — це не одна довга тяглість, це якоюсь мірою постійне починання з початку після більших і менших перерв, це велике терпіння. Я згадую різні періоди життя, коли моїй матері доводилося підхоплювати та продовжувати роботу, покинуту на місяці, а то й роки. Іноді були тривалі перерви, але потім вона знову поверталась до творчої діяльності, і я захоплювалась докладеними нею зусиллями. Але зараз, оглядаючи це з дистанції часу, мені здається, що це була одна безперервна мистецька практика» — коментує кураторка Тереза Яковина.