«Друзі Ісуса» в монастирській церкві

0
65

У Тисмениці, при старовинному храмі Різдва Пресвятої Богородиці, активно діє однойменна катехитична недільна школа.

Про неї при зустрічі мені розповів Богдан Нагорняк, катехит, керівник гуртка теології, релігієзнавства та історії релігії Івано-Франківського обласного відділення МАН України, керівник гуртка «Дитяча інформаційна ліга «Сузір’я» імені Героя України Леоніда Каденюка Тисменицького ліцею. Чоловік — церковний та громадський діяч, якого добре знають в області та за її межами. А ще пан Богдан – добрий освітянин християнин. Щоправда я багато років знала, що пан Нагорняк катехизує при церкві святого Миколая, і раптом — зміни.

«У церкві, де я раніше мав служіння і працю, зараз катехизує пані Христина Жарська, яка є моєю колишньою ученицею, — каже пан Богдан. – А я вже у Монастирській церкві. Тут катехизувати дітей ще з початку 1990-их почав отець Василь Гринишин. На той час храм був єдиною діючою церквою в місті. На перші катехизації приходили близько 100 дітей та підлітків». 

Згодом основна недільна школа була при церкві святого Миколая, що знаходиться неподалік Монастирської. З 2009-го року учасники гуртка «Анна де Гвіньє» читали Хресну дорогу. Від 2016-го у святиню щоліта приходять діти з літнього табору «Промінчики милосердя», що діє при храмі Святого Миколая. 

Недільну школу відновили з ініціативи отця Миколи Понайди в 2021-му році, який з 2010 року є парохом церкви. Декретом Митрополита і Архієпископа Івано-Франківського Кир Володимира Війтишина катехитом і керівником Катехитичної недільної школи призначено Богдана Нагорняка. 

Школу відвідують постійно 25 дітей віком від 7 до 16 років. До повномасштабного вторгнення було більше. Заняття проводяться щонеділі о 15.00. 

«Катехитична школа відкрилася у рік пандемії, діти були надзвичайно спраглі живого спілкування, — продовжує катехит. — Тоді ми мусили дотримуватися правил санітарної безпеки. Далі почалася велика війна. Та, з ласки Божої, попри все школа діє. 

У 2023 році при храмі вперше відбувся літній табір «Діти Марії». У ньому взяли участь 53 дітей. 

«У недільній школі ми вивчаємо Святе Письмо, говоримо на тему недільних читань Святого Євангелія, — каже пан Нагорняк. — Щоразу є і катехитичні теми дня. Далі — розваги: ігри в шахи, складання кубика-рубика, малювання на асфальті та в альбомах, слухання музики. Якщо гарна погода, то рухливі ігри відбуваються надворі, зокрема діти грають у м’яча, а взимку ліплять різні фігури зі снігу. А ще в дітей завжди є почастунок».

За словами пана Богдана, катехитична школа знаходиться у пречудовому намоленому місці. Цей храм – пам’ятка архітектури національного значення. Святиня відома ще з 1732 року, побудована на місці, де мали свій осідок отці Василіяни. З 1732 до 1748 років тут був монастир. З 1748 року обитель перенесли до Погоні, а в монастирській церкві у Тисмениці служив вже не ієромонах а просто священник Стефан Доброводський. 

Церква Різдва Пресвятої Богородиці – рекордсмен на Прикарпатті за кількістю ікон в іконостасі, яких аж 58. Святиня вражає красою, стилістикою, вишуканістю, пишністю інтер’єру. Вона збудована в гуцульському стилі, щоправда зазнала часткової реставрації. 

Цінною спорудою є також і дзвіниця, на якій можна прочитати старовинні написи. На подвір’ї церкви є місійний хрест, поставлений у 1995 році. А 2009 року тут встановили ротонду Матері Божої. З 1962 до 1989 років церква була єдиною відкритою для жителів Тисмениці. Захист громади та статус історичної пам’ятки врятували її від знищеннярадянськими атеїстами. За словами Богдана Нагорняка, вже в цьому сторіччі храм реконструювали, дещо змінили колір ззовні. 

Літургії у церкві Різдва Пресвятої Богородиці відбуваються у неділю та у великі свята. На великих відправах співає церковний хор. Компактність, вдала акустика дозволяють проводити Богослужіння і без мікрофонів, оскільки усе добре можна почути, стоячи навіть при дверях храму. Але на великі свята вмикають мікрофони. 

При храмі діють спільноти «Матері в молитві» та «Апостольство молитви».

Сабіна РУЖИЦЬКА