8 способів допомогти дітям впоратися зі смертю близької людини

0
10

Розповідати дітям про смерть близької людини може бути дуже непросто для батьків, особливо коли вони долають власне горе. Це може бути ще складніше, якщо діти перебувають у тому віці, коли їм ще важко зрозуміти, що таке смерть.

Однак важливо підійти до ситуації таким чином, щоб діти якомога менше травмувалися, дати сім’ї зцілитися і зберегти при цьому можливість вшанувати померлого.

Тому, якщо вам потрібно поговорити з маленькою дитиною про смерть близької людини, ось кілька ключових моментів, які можуть допомогти вам у цьому.  

  1. Простота — це ключ Говоріть чітко і прямо.

Дітям потрібно почути просте речення, яке матиме для них сенс. Тому ви можете сказати щось на зразок: «У мене сумні новини. Дідусь учора помер». Після того, як ви повідомили новину, дайте дитині трохи часу, щоб засвоїти сказане вами.  

2. Дайте заспокійливе пояснення

Звістка про смерть близької людини може стати для дітей великим джерелом тривожності. Вони можуть подумати, що теж можуть раптово померти. Тому дуже важливо дати просте пояснення, наприклад: «У дідуся було хворе серце, і воно перестало працювати». А потім слідкуйте за реакцією, за необхідності підтверджуючи, що з дитиною цього не станеться.  

3. Знайдіть час, щоби вислухати

Важливо пам’ятати, що діти дуже по-різному реагують на смерть. У той час як у малечі може не знайтися слів, трохи старша дитина може заплакати, інші діти можуть втекти і сховатися за грою, деякий час не сприймаючи новин. Крім того, є шанс, що вас засиплють запитаннями. Намагайтеся відповідати правдиво і чітко, але водночас заспокоюйте дітей постійними обіймами. Найважливіше — це слухати свою дитину, пропонуючи їй комфорт та любов. Для вас також цілком нормально демонструвати власні емоції, тому не хвилюйтеся, якщо вас побачать засмученими.  

4. Заохочуйте почуття

Завжди корисно вміти виражати свої емоції — особливо дітям. Ви можете допомогти своїй дитині, сказавши щось на зразок: «Я розумію, що тобі сумно. Мені теж дуже сумно, бо ми любили дідуся, а він любив нас». Однак будьте готові, що дитина може відреагувати не так, як ви очікували. Будьте відкритими, щоб вислухати їх на всіх етапах скорботи та поза її межами.  

5. Поясніть практичні зміни

Смерть у родині може мати значні наслідки для розпорядку дня, тому не забудьте заздалегідь пояснити дитині будь-які можливі зміни. Наприклад, якщо вам потрібно залишитися з самотнім родичем, щоб його підтримати, переконайтеся, що ваша дитина знає про зміни, щоб вона була повністю готова і не тривожилася.  

6. Поясніть майбутні заходи

Похорон — це не просто емоційно насичена подія. До нього належать деякі незвичайні ритуали, які можуть спантеличити або засмутити дитину. Тому дуже корисно коротко й чітко пояснити, що відбуватиметься у цей час. Важливо, щоб діти розуміли, що люди можуть плакати, читати молитви і багато говорити про померлого.  

7. Запропонуйте дитині роль

Діти люблять почуватися залученими, і тому, якщо ви дасте їм певну роль під час похоронної служби, це може їм допомогти. Діти молодшого віку можуть просто потримати квітку, однак цей жест зосередить їхню увагу.  

8. Спирайтеся на свою віру

Одна з перлин католицької віри — це віра у вічне життя. Тому ви можете пояснити своїй дитині, що дідусь тепер живе у дуже щасливому місці на небі з Богом, що дитина щодня може промовляти до нього коротку молитву, а він буде слухати. Це може стати великою втіхою не лише для дітей, а й для дорослих!

Джерело