На Хресну дорогу з «Човном»

0
12

Учасники камерного хору «Човен» Дубівецької територіальної громади разом зі священниками беруть участь у численних Богослужіннях та Хресних дорогах.

«Наш колектив ще дуже молодий, — розповідає Ірина Легін, головна спеціалістка відділу культури Дубівецької громади, ініціаторка створення хору. — Хор засновано в 2023-му році. За цей невеликий проміжок часу ми взяли участь у десятках Святих Літургій, різних виступах, Хресних дорогах».

Сама пані Ірина дуже любить музику, спів, є учасницею колективу «Дубівчанка» та «Гармонія». Жінка добре знала, що у Дубівецькій громаді багато творчих, музично обдарованих людей, які, можливо, й не мають спеціальної освіти, але залюблені в мистецтво, уміють та хочуть співати. За фахом пані Ірина економістка та вчителька початкових класів, працювала у дитячому садку. З 2021 року — головна спеціалістка відділу культури громади.

Хор «Човен» спочатку створювався суто як церковний, адже на парафії в Дубівцях є чудовий музикант отець Дмитро Котович, засновник знаного церковного гурту «АDORO», а також хормейстер Микола Дідоха. З їхньою допомогою 8 вересня 2023 року хористи вперше співали Святу Літургію. У листопаді взяли участь в обласній акції «Незламна мужність поколінь». На початку 2024-го року хор співав на Розколяді «З нами Бог». 

Назва хору виникла невипадково, адже символом Дубівецької громади є човен, а гаслом — «Разом у човні». Отож сам символ уже був. Та й з християнської точки зору човен — це символ церкви. Навіть старовинні храми часто будували у формі човна або корабля. Також знаємо, що Сам Спаситель не раз бував у човні.

«Спершу в хорі були молоді люди, студенти, та через війну багато виїхали. Зараз у нас в хорі 14 осіб віком від 17 до 70 років. Більшість — жінки. Це студенти, вчителі, робітники з різних сіл громади. На репетиції збираються 2-3 рази в тиждень. Хорове вміння відточують протягом двох годин. Збираються увечері, коли учасники хору завершили працю. Під час репетиції у хористів бувають і конструктивні дискусії, в часі яких вирішують робочі питання. «Проте в нас жодного разу не було суперечок, бо всі добре знають, чому й навіщо ми збираємося, що робимо, що співаємо на славу Божу», — мовить Ірина Легін. Жінка ще займається підбором репертуару. Це церковні, українські народні і патріотичні пісні.

 Часто священники храмів Дубівецької громади запрошують хористів співати Святі Літургії. У час Великого посту хористи співають Хресні дороги на парафіях різних сіл громади. 

«Ми написали сценарій, підібрали й розучили 17 страсних великопосних пісень», — продовжує пані Легін. Під час Хресної дороги немає акценту на сучасні події в Україні, їхнє порівняння зі стражданнями Христа. Є лише окремі згадки. У храмах Дубівецької громади щодня служать Літургії за мир, за наших Захисників, за живих і тих, які загинули в боях, проводяться різні акції на підтримку ЗСУ. Тому під час Хресної дороги учасники хору «Човен» зосередили увагу на Спасителеві, Який пройшов неймовірно важким Хресним шляхом. Священники та парафіяни дуже добре сприймають такі Хресні дороги, в яких поєднані вірші, спів, читання стацій, роздуми. У багатьох на очах сльози та думки про щось своє і про вічне.

Щодо майбутнього хору, то планів у співаків багато. За словами пані Ірини, треба розучувати нові твори, підготуватися до Богослужінь у часі Воскресіння Христового, Дня Матері, прощі у селі Бишів, що відбудеться 26 травня цього року. А ще треба подумати та справити концертні костюми.

Сабіна РУЖИЦЬКА