Ліну Костенко та Валерія Залужного нагородили званням “Почесний громадянин Києва”

0
6

Мер столиці Віталій Кличко нагородив званням “Почесний громадянин Києва” письменницю Ліну Костенко та колишнього головнокомандувача Збройних сил Валерія Залужного.

Про це міський голова повідомив у соцмережах 8 травня.

Київрада вирішила “висловити свою шану та повагу” і нагородила письменницю Ліну Костенко та генерала Валерія Залужного званням “Почесний громадянин”.

Ліна Василівна протягом багатьох років уособлює незламність та вільну й талановиту душу українців. Дух свободи та сміливості! Валерія Федоровича ми відзначали за його особисті заслуги під час оборони столиці та в захисті державного суверенітету і свободи України”, — йдеться у публікації.

Відзнаки Ліні Костенко та Валерію Залужному вручили вдома у письменниці.

Кличко також виклав у сториз Instagram розмову з Костенко. Письменниця зазначила, що вперше вдячна за нагороду.

У списку почесних громадян Києва також є Боріс Джонсон, Микола Амосов, Святослав Вакарчук, Джамала, Іван Марчук, Борис Олійник, Борис Патон, Тарас Петриненко, Ада Роговцева, Богдан Ступка та інші.

Ліну Костенко та Валерія Залужного нагородили званням "Почесний громадянин Києва"

Ліні Костенко вручили нагороду “Почесний громадянин Києва”, 8 травня 2024 року. Telegram/Віталій Кличко

Ліну Костенко та Валерія Залужного нагородили званням "Почесний громадянин Києва"

Валерія Залужного нагородили званням “Почесний громадянин Києва”, 8 травня 2024 року. Telegram/Віталій Кличко

Ліну Костенко та Валерія Залужного нагородили званням "Почесний громадянин Києва"

Нагородження Ліни Костенко і Віталія Залужного званням “Почесний громадянин Києва” відбулося вдома у письменниці, 8 травня 2024 року . Telegram/Віталій Кличко

Ліна Костенко — українська письменниця-шістдесятниця, лауреатка Шевченківської премії (1987). У 2022 році письменниці вручили французький орден Почесного легіону.

Серед її найвідоміших творів — роман у віршах “Маруся Чурай” та поема “Берестечко”. Вона також авторка шести поетичних збірок.

Коли у 2000 році з нагоди сімдесятиліття Ліни Костенко тодішній президент Леонід Кучма нагородив її орденом Ярослава Мудрого V ступеня, вона відмовилася іти на церемонію нагородження. А згодом, за президентства Віктора Ющенка, відмовилася від звання “Герой України”.

“Політичної біжутерії не ношу”, — став крилатим вислів Ліни Костенко у відповідь на намір нагородити її відзнакою.

Валерій Залужний — український воєначальник, генерал. До лютого 2024 року — головнокомандувач Збройних сил України. Увійшов до списку 100 найвпливовіших людей 2022 року за версією журналу Time.

Звання “Почесний громадянин Києва” вручають за визначні заслуги у розвитку економіки та соціальної сфери міста, збагачення національної інтелектуальної і культурної спадщини, а також за громадську діяльність.

Джерело