Голос «Катедральних дзвонів»

0
6

Днями в Івано-Франківську відбувся IV-ий Всеукраїнський великодній фестиваль хорової музики.

Організаторами мистецького дійства стали: Івано-Франківська Архієпархія УГКЦ, Івано-Франківське обласне відділення Національної всеукраїнської музичної спілки, Департамент культури Івано-Франківської міської ради. Також фестиваль відбувся за підтримки міського голови Руслана Марцінківа.

Упродовж трьох днів в римо-католицькому костелі Христа Царя та Архікатедральному соборі Святого Воскресіння усі охочі могли насолодитися багатоголосими переливами українських духовних піснеспівів. У фестивалі взяли участь Муніципальний академічний камерний хор «Київ», Галицький академічний камерний хор (м.Львів), Камерний хор «Воскресіння» Архікатедрального і Митрополичого собору Івано-Франківська, Струнний ансамбль «Quattro Corde» Івано-Франківської обласної філармонії імені Іри Маланюк. Зважаючи на час війни, проведення такого фестивалю стало особливим.

«Фестиваль започатковано в 2018-му році з ініціативи Митрополита Володимира Війтишина і міського голови Руслана Марцинківа, — розповідає Володимир Рудницький, керівник фестивалю, диригент хору «Воскресіння» та директор Івано-Франківської обласної філармонії імені Іри Маланюк. — Ідея дійства — це презентація зразків академічного хорового співу. Тим паче, що у нашому місті, у василіянському чоловічому монастирі уже давно є фестиваль «Коляда на Майзлях», під час якого демонструють зразки різдвяних, народних, церковних та академічних співів. А суто фестивалю академічної хорової музики — не було».

Символічно, що фестиваль великодніх співів відбувся в соборі Воскресіння Христового. Дійство від першого року існування взяло і утримує дуже високу планку щодо колективів та майстерного виконання творів на великодню тематику. Під час фестивальних концертів відбувалися прем’єри літургій Миколи Леонтовича, Якова Яциневича, Кирила Стеценка; присвяти виступів композиторам, річницям, різним подіям.

…Фестивалі відбулися в 2018, 2019. Далі була пандемія коронавірусу та війна. На щастя, попри обставини, вдалося потішити іванофранківців хоровими співами в 2023-му та в цьому вже році.

Програма цьогорічного дійства була цікавою та різноманітною. Відбувся концерт хорової музики «Поклін тобі, Тарасе», присвячений 210-ій річниці від дня народження Т. Шевченка; програми «Скорик і його учні», «Музика, народжена війною» та «Невідомий Бортнянський».

«Я хочу зокрема відзначити, що камерний хор «Воскресіння» Архікатедрального і Митрополичого собору Івано-Франківська, який цьогоріч відзначатиме 15-річчя з часу створення, представив концерт «Невідомий Бортнянський»,— продовжує пан Рудницький. — У 2021-му його учасники взяли участь у зйомках фільму за підтримки Українського культурного фонду. У фільмі прозвучали п’ять невідомих духовних концертів композитора. Готувалися до зйомок упродовж п’яти місяців. І, до речі, живого виконання цих творів в Івано-Франківську ще не було. Отож виступ нашого хору — це, по суті, прем’єра. У колективі зараз є 25 учасників, усі — професійні музиканти й співаки».

…Щодо цьогорічного фестивалю, то завершилося духовно-мистецьке дійство гала-концертом «Воскресіння» в Архікатедральному соборі, на якому були присутні Архієпископ і Митрополит Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ Владика Володимир Війтишин, композитори, представники влади.

Митрополит Володимир, зокрема, зазначив: «У важкий час для українського народу, молитва й духовний фестиваль об’єднує всіх нас в єдине ціле. Хочемо просити у Воскреслого Господа, щоб Він зглянувся над Батьківщиною, адже прагнемо завершення війни, перемоги наших воїнів і настання миру. Тому Воскреслий Христос благословить усіх нас, щоб Його благодать і любов були з нами».

Хоровим колективам, які виступали на фестивалі, вручили обласні відзнаки за вагомий внесок у розвиток культури. А ще упродовж усіх заходів в межах фестивалю відбувався збір коштів для наших захисників.

«Я хочу, аби на наступному, V-ому ювілейному фестивалі прозвучала знаменита 9-та симфонія Бетховена у виконанні кількох хорів під супровід симфонічного оркестру, — підсумовує Володимир Рудницький. — У цій симфонії є тема перемоги. І вже у державі, яка обов’язково здолає одвічного ворога, сильно та потужно зазвучить ця неймовірна музика».

Сабіна РУЖИЦЬКА