Секрети стійкості: щоб перемогти і відродитися

0
33

Весняний ранок. Незалежно від того зустрічаємо його в селі чи в великому місті, та кожен з нас біжить до вікна, що в кімнаті, а хтось «відкриває вікно» свого смартфону в пошуках відповіді на питання, а якою ж буде сьогодні погода…? І на думку спадає анекдот – «прогноз на сьогодні: впродовж дня можливе все – очікуйте!». Ось ця фраза «можливе все – очікуйте» влучно описує кожен день нашого життя.

 Життя можна порівняти з погодою. Протягом року ми переживаємо сонячні і тихі дні, трапляються й зливи, раптові шторми або понаднормові морози. Зважаючи на різні погодні умови, ми робимо конкретні дії: одягаємось належним чином, беремо парасольку, коли дощить, або ж капелюх у спеку. Робимо усе, щоби почуватись безпечно, комфортно і спокійно. Ну, погоду передбачити куди легше, та передбачити події дня, що надходить, погодьтеся, важче. Несподівані події впливають на наші емоції, думки та змінюють нашу поведінку. Плетиво життя складається з передбачуваних і непередбачуваних подій. І це є нормально. Подібно як з дощем: ми не можемо впливати на те буде дощ чи ні, але ми можемо впливати на свою поведінку під час дощу. Можна пасивно чекати вдома, поки не припиниться дощ, в «товаристві» злості, невдоволення, безпорадності, а можна дістати парасолю і вийти з дому.

Звісно, потрібно усвідомити і прийняти той факт, що на все ми впливу не маємо, ну зрештою – ми люди. Проте, ми завжди можемо вжити потрібних дій у нашій зоні впливу, і це дає нам почуття внутрішньої сили. Від кожного з нас залежить, як будемо реагувати на ті чи інші події, що вриваються у наше життя.

Усі переживаємо час великого випробування війною…, яка із секунди на секунду змінює долю кожної людини незалежно від віку. Хто б не хотів у ці буремні часи передбачати своє майбутнє, щоб мати можливість підготуватися до будь-яких обставин!? Чи можливо приготуватись до викликів не те що майбутнього, чи можливо бути готовим до викликів сьогоднішнього дня, тут і тепер? Як не втратити контроль над собою і над власним життям? Як віднайти рівновагу і спокій, коли над будинком чи головою «летить…», коли залишаєшся без даху над головою, коли втрачаєш рідних, коли серед ночі чекаєш «коли то скінчиться». В усіх цих драматичних реаліях у нас надважливе завдання: встояти, триматись стійко, не піддатись.

Ефективно протиСТОЯТИ

Життя – далеко не ідеальне. Кожен новий день приносить все більше викликів, обов’язків і тиску обставин. Не завжди справи йдуть так, як ми хочемо, труднощі неминучі, усім нам якось доводиться справлятися з негараздами. Ніхто не в змозі уникнути певних складних ситуацій чи проблем. Нам потрібна рішучість і сила, щоб перемогти «велетнів», які з’являються на нашому шляху. А це означає, що кожного дня нам потрібні нові ресурси енергії та сил, щоб ді-я-ти. Де шукати сил для життя? Де шукати сил, щоб не піддатись обставинам і не зламатись? Час, в якому живемо, ставить перед нами щораз нові виклики, до яких ми радше не готові.

Якщо є проблема, то звичайно є інструменти для її вирішення. Питання в тому, де їх шукати і як ефективно використовувати. Потрібний ресурс маємо в собі і наше завдання – розкрити його.

Цей ресурс називається психологічна стійкість. Психологічна стійкість, також відома як психологічна пружність, стресостійкість, сила духу, резильєнтність, — це внутрішні здібності кожної людини — вроджені та набуті, – які допомагають належним чином реагувати на проблеми та негаразди, що виникають. Це здатність адаптуватися до мінливих умов, гнучкість мислення, відновлення сил і стійкість перед обличчям стресових ситуацій. Шлях до стійкості починається зі «зміни погляду» на ситуації та проблеми, з якими ми стикаємося, зміцнення наших сильних сторін.

Теорія стійкості доводить, що найважливішою є не природа труднощів, а те, як ми з ними справляємося. Коли ми стикаємося з нещастям або розчаруванням, психічна стійкість допомагає нам відновитися. Це допомагає нам виживати і продовжувати іти вперед. Стійкість допомагає швидше і повніше відновлюватися від пережитого стресу та його наслідків. Стійкість – це здатність реагувати на труднощі, не падаючи духом. Стійкість – це реальна риса, рушійна сила, яка забезпечує існування людства незважаючи на усю драматичність подій, які приносить з собою час.

Кожен з нас народився з конкретним набором психологічних схильностей і здібностей. Наші здібності та схильності можуть бути пластичними до змін і впливу навколишнього середовища протягом життя, але деякі з них – ні. І тут настає особливий момент – час брати ситуацію у свої руки і віднаходити відповідні інструменти для відкриття нашої стійкості та її удосконалення. Праця над стійкістю позитивно впливає на емоційний, фізичний, соціальний і духовний стан, завдяки чому з кожним днем стаємо спокійнішими, ефективнішими та можемо радіти життю. У повсякденному житті психічна стійкість дозволяє швидше «стати на ноги» після пережитих стресових ситуацій; легше адаптуватися до змін; ефективніше виконувати поставлені перед собою завдання; відчувати задоволення від своєї роботи.

Що робити?

 Тут наша цікавість загострюється і природньо постає питання: що робити, щоби вибудувати в собі психологічну стійкість?

Маємо вибудовувати

  • Самосвідомість. Щоб зробити перший крок до стійкості, потребуємо процесу пізнання себе, своїх сильних і слабких сторін. Усвідомлення власного «Я» дозволяє зрозуміти свої потреби, прийняти свій характер. Пізнання себе дозволяє контролювати емоції та підтримувати внутрішню рівновагу.
  • Сила духу – віра у власні сили – запорука позитивних результатів. Якщо ми віримо, що можемо багато чого досягти завдяки бажанню та сильній волі, шанси на успіх зростають.
  • Вдячність. Потрібно з вдячністю поглянути на те, що маємо, і прийняти це як дар. І будьмо певні: це нас заспокоїть, дасть сили, зміцнить надію й подарує радість серцю.
  • Мотивація. У кожного з нас є мрії і ми намагаємося їх досягти, тому мотивація є дуже важливим фактором у нашому житті. Це те, що пробуджує наше бажання діяти і дає нам відчуття сили, завдяки якій ми хочемо досягти своїх цілей. У когось це сім’я, у інших – перспектива кар’єрного зросту, вивчення ще однієї мови. У кожного своя мотивація – вона може стати джерелом натхнення, яке дозволить почуватися в безпеці, що надзвичайно важливо для емоційної стабільності та духовної рівноваги. Піклуючись про свій розвиток, ми не тільки розвиваємо свою психічну стійкість, але й вчимося функціонувати в суспільстві попри наші відмінності.
  • Допомога собі та іншим. Маємо дві руки: одна, щоб допомагати собі, друга, щоб допомагати іншим – це часто недооцінений аспект життя. Взаємна допомога може принести багато хорошого в наше життя і про це варто пам’ятати. Ми почуваємося впевненіше, коли усвідомлюємо, що попри усі труднощі ми не самі.

Стійкість вчить нас приймати життя таким, яке воно є. Незалежно від того, що трапляється в нашому житті, психологічна стійкість дає нам силу пережити важкі моменти в смиренні, не звинувачуючи інших чи себе.

Оптимістичні і життєствердні слова свого часу (час цей датується 1910 роком) написав своєму сину Р. Кіплінг (англійський поет). Слова, які мандрують крізь століття, крізь виклики часу. В цьому вірші поетично висловлено думку про те, як залишатись стійким і не піддатись жодним викликам часу.

Якщо (Р. Кіплінг)

Якщо спокійний ти перед юрбою,

Де зведено на тебе поговір,

Зневірений, залишився собою,

І зрозумів тягар чужих зневір;

Якщо навчився ти терпляче ждати,

Поміж брехні самому чесним буть,

Не прибирався у святецькі шати

І люттю не відплачував за лють;

Якщо ти мріям не віддавсь на ласку,

Якщо ти владар пристрастям своїм,

Якщо приймаєш Успіх та Поразку

І знаєш, що ціна та сама їм;

Якщо слова твої, немов приманку,

Негідник перед дурнем вихваля,

І знищено твій труд весь до останку,

А ти зумієш все почать з нуля;

Як все, твоїми створене руками,

Зробити зможеш ставкою у грі,

Програть й роками знову працювати,

Не згадуючи програші старі;

Якщо ти змусиш Серце, Нерви, Жили

Служить тобі, як їх уже й нема,

І вистоїш, коли бракує сили

І залишилась Воля лиш сама;

Як ти шляхетний між простого люду,

Як ти простий і серед королів,

Якщо на тебе не зведуть облуди

Ні ворог твій, ні друг твій поготів;

Якщо, забувши біль, поразки, втому,

Свій шанс єдиний зможеш віднайти,

Твій, сину, світ і все, що є у ньому,

Та більш того тоді – Людина ти!

Алла КАПУШ