Що в умовах війни Україна експортує світові?

0
23

З початку повномасштабного вторгнення український експорт значно знизився. У 2021 році Україна експортувала товарів на 68,2 млрд дол., у 2022 – на 44 млрд дол., в 2023 році – на 36 млрд дол., що на 36% менше, ніж у 2021 році. Ключовими товарами українського експорту традиційно є продовольство та метали, зокрема зернові, які українці засівають і збирають поміж замінованими полями та експортують попри блокування портів і сухопутних кордонів, гарантуючи таким чином світові глобальну продовольчу безпеку. 

Вакцини від інфекційних хвороб, гелікоптери, трамваї, рентген-апарати, поштовий індекс та багато-багато іншого сьогодні є відомим у світі. Понад 50 важливих винаходів Україна подарувала людській цивілізації, які змінили світ, проте мало людей знають, що ці винаходи належать саме українцям.

Тож давайте повернемося до сьогодення. За останній місяць відбулося дві глобальні події в світі музики та спорту, завдяки яким Україна попри війну вчергове з’явилася на обкладинках світових видань. Отож попри вже відомий досягнутий результат давайте ще раз підсумуємо, чим саме ми вирізнилися?

Євробачення… Попри сатанізм, чаклунство, ЛГБТ та гендерну ідеологію, які світові запропонували ряд європейських країн, українські артистки Аlyona alyona і Jerry Heil з тієї ж сцени заспівали про Святу Матір Терезу та Діву Марію. Ця пісня не лише забезпечила нашим дівчатам третє місце у популярному конкурсі, але й нагадала світові про християнські цінності, на яких була сформована Європа, та про ті випробування, якими проходять українці вже третій рік поспіль широкомасштабної війни…

Бокс… У ніч з 18 на 19 травня непереможний український боксер Олександр Усик захистив свій титул чемпіона світу у найпрестижнішій надважкій вазі за версіями WBA, WBO, IBF і IBO. Символи перемоги Олександра Усика: віра в Бога, Христос, сім’я та Україна.

Ще в листопаді минулого року на стадіоні «Уемблі» в Лондоні під час пресконференції, на якій офіційно було оголошено дату бою Олександра Усика і Тайсона Ф’юрі, український чемпіон розповів біблійну історію про Давида та Голіафа.

У сам день поєдинку в найбільшому місті та столиці Саудівської Аравії Ер-Ріяді, на очах сотень мільйонів людей зі всіх куточків світу християнин не цурався своєї віри, дякуючи з рингу Господу нашому Ісусу Христу. Свій вихід на арену Олександр Усик розпочав з нанесення на себе хресного знамення. Християнською символікою був насичений весь виступ Усика, що набирає особливого значення з урахуванням того факту, що бій відбувався у Саудівській Аравії, де християнство фактично заборонене, а навернення у християнську віру карається по закону…

Для християнина першим джерелом стійкості є надія на Бога. Саме Він – люблячий Отець – покликав мене серед мільярдів людей до життя, а значить бажає мого спасіння. Маємо усвідомити, що зло походить не від Нього, а від тих, які ще не прийняли Його вчення про любов, яке Він нам об’явив. Тому у світі йде постійна боротьба між злом і добром. Бог не може робити чогось за мене, бо сотворив мене на свій образ і подобу, тобто розумним і вільним. Я не запрограмований робот, а вільне створіння, яке повинне робити вільний вибір. Якщо я обираю добро, то покликаний боротися за нього, щоб розірвати ланцюг зла, і Господь у цьому завжди близький до мене. Увесь Старий і, тим паче, Новий Завіт наголошують на цих істинах.

Пригадаймо, чи не тоді, коли вибраний ізраїльський народ, на якого покладена історія спасіння, довіряє та уповає на Господа, завжди виходить переможцем, хоч які б пригноблення не намагалися чинити інші народи над ним? Тому Біблію без перебільшень можна назвати найкращим посібником з резильєнтності.

Отож у важкі моменти особистого життя та нашої Батьківщини частіше роздумуймо над Словом Божим, над постатями Мойсея, Авраама, Лота, Йосифа, проданого братами в рабство, праведного багатостраждального Йова, Пресвятої Богородиці, зрештою самого Ісуса Христа, які досвідчили неабиякі випробування в їх житті, але до кінця довіряли Богу і завжди виходили переможцями. Вони є для кожного християнина прикладом цілковитої довіри та остаточної перемоги добра над злом. Саме до цього і закликає нас Господь чи не на кожній сторінці Святого Письма. Як гарно про це сказано у книзі пророка Ісаї: «Ті ж, що на Господа вповають, відновлюють сили, немов орел, здіймають крила, біжать, не знають утоми, ідуть уперед, не знемагають» (Іс. 40, 31).

У ці дні, коли ворог, якого ми не бачимо зблизька, але він своїми ракетами та дронами злобно лютує проти нас, так важливо не зламатися, не зневіритися, адже хтозна, чи перемога не є вже близько…

Коли Ф’юрі вигукнув Усику у відповідь на його розповідь про Давида та Голіяфа: «Це неможливо!», Олександр відповів спокійно: «У Господа немає нічого неможливого».

В сучасному світі Україна, немов вибраний народ, борючись з найбільшим у світі експортером терору, зі свого боку продовжує експортувати світові хліб, пісню, спорт та духовні крила, пропагуючи християнські й сімейні цінності, а взамін просить у Бога та від всього світу лише одного – підтримки!

о. Іван СТЕФУРАК, головний редактор