Фатімська Богородиця «мандрує» Куропатниками

0
22

На парафії храму святої великомучениці Параскеви, що у селі Куропатники Бурштинського протопресвітеріату, розпочали духовну-молитовну акцію, під час якої від хати до хати носять ікону Фатімської Богородиці.

«У нас протягом п’яти років з благословення Митрополита Володимира відбуваються молитовні чування у світлі Фатімських об’явлень, — розповідає отець Богдан Коцовський. — Усе почалося тоді, коли в селі служив отець Любомир Іваночко, який зараз є в Чернівецькій єпархії. Біля церкви в Куропатниках спорудили і в 2017-му освятили Хресну дорогу в світлі Фатімських об’явлень. Тоді тут був уже отець Андрій Кудлик, який зараз служить у храмах сіл Дорогів та Колодіїв нашого протопресвітеріату. Далі у Львові написали та освятили ікону Фатімської Богородиці. Від травня по жовтень щомісяця 13 числа тривають молитовні чування».

Цьогоріч відзначили якраз перший їхній ювілей. На урочистостях з цієї нагоди в Куропатниках побував Владика Микола Семенишин.

За словами отця Богдана, якщо 13 число припадає на будень, то щовечора на подвір’ї біля храму о 18.00 відбувається Хресна дорога. Опісля священник відправляє панахиду за померлими, а зараз ще й за вояками. Потім люди і священник заходять до церкви, моляться вервицю. Згодом звершується Свята Літургія та молебень перед іконою Фатімської Богородиці. Люди висловлюють почитання святині, триває мирування, священник читає молитви на оздоровлення. Завершуються чування водосвятним молебнем і окропленням присутніх освяченою водою. Воду освячують у спеціальній купелі-фонтані, що біля каплиці, в якій є статуя Матері Христа в людський зріст.

Подиву та наслідуванню гідне те, що жителі невеличкого села, в якому проживають до 400 осіб, зуміли спорудити новий храм, облагородити подвір’я, поставити Хресну дорогу, купіль, каплицю. Отець Коцовський зазначає, що у Куропатниках є дві церкви, і обидві освячені на честь великомучениці Параскеви. Старий храм споруджено у 1888 році. А біля нової церкви є дзвіниця з двома дзвонами: один – на честь Фатімської Богородиці, другий — на честь Станіславівських новомучеників: Івана Слезюка, Григорія Хомишина, Симеона Лукача. При парафії діють економічна і парафіяльна ради, є вівтарна дружина.

«Я завжди казав і буду казати, що наші парафіяни з Божою допомогою здатні гори звернути», – каже о. Богдан. Ще б пак, жителі села добрі, дружні, щедрі, готові підтримати парафію та один одного. Допомагають і представники влади: староства і Бурштинської міської ради.

…Під час відправлення Хресної дороги в отця Богдана з’явилася думка, що було би добре зробити велику фотокопію ікони Фатімської Богородиці та передавати її з хати в хату. До речі, в сусідньому селі Слобода також давніше носили фігурку Богородиці від хати до хати.

«Я розумію, що така молитовна практика ще більше згуртовує жителів села, люди більше моляться, спілкуються та підтримують одні одних. А зараз, у час війни, це дуже потрібно. Та й з Куропатник служать близько 10 захисників. Є, на жаль, і один загиблий», — мовить священник.

Задум душпастиря підтримали жителі села. Під час перебування в селі Владика Микола освятив копію ікони, яка вирушила «в мандрівку» Куропатниками.

 Першою копію святині у своєму домі прийняла родина двох захисників. Люди протягом тижня приблизно о 20.00 збиралися в будинку, молилися на вервиці за мир, перемогу, співали пісні до Богородиці, читали про Фатімські об’явлення. Раз у тиждень приїжджав священник та молився Молебень у господі тієї сім’ї, яка прийняла копію ікони. І дуже знаково, що один з вояків, який був поранений, повернувся несподівано з госпіталю додому. Його мати вважає це благословенням від Богородиці.

Саме перенесення ікони відбувається за участю церковного хору. Попереду йде урочиста процесія. Копію розміщують у найбільшій кімнаті на спеціальну дерев’яну підставку, яку приносять з церкви. Біля ікони ставлять свічки та фото захисників.

 «Як обирають, коли і в кого має бути копія?», — запитую отця Богдана. Той відповідає, що жителі села визначають самі поміж собою. Але пріоритетним є те, коли в тій чи іншій родині є захисники України. Так наступним будинком, в якому перебуватиме копія ікони, стала хата батька військовослужбовця. А загалом у селі є понад 70 будинків. Наразі копія перебуває в одній родині протягом тижня.

Сабіна РУЖИЦЬКА