У Ватикані відбувся показ фільму «20 днів у Маріуполі»

0
8

З ініціативи Посольств України та Сполученого Королівства при Святому Престолі у Ватикані відбувся показ документальної стрічки «20 днів у Маріуполі» та спілкування з її автором Мстиславом Черновим.

Про це пише українська редакція Vatican News.

«Щоб говорити правду, потрібна мужність, а мужність неможлива без любові», – цими словами єпископ Павло Гончарук, Ординарій Харківсько-Запорізький Римо-Католицької Церкви в Україні, впровадив у перегляд документального фільму Мстислава Чернова «20 днів у Маріуполі», нагородженого найпрестижнішими преміями, між якими – «Оскар».

Ексклюзивний показ для дипломатичного корпусу, акредитованого при Святому Престолі, який у середу, 29 травня 2024 р., відбувся в Залі синодальних засідань у Ватикані, організували Посольства Сполученого Королівства та України. Захід, на який окрім дипломатів прибули очільники і співробітники деяких дикастерій Римської Курії, розпочався вітальним словом британського Посла Крістофера Тротта, який представив гостям стрічку. Опісля Посол України Андрій Юраш склав подяку світовій спільноті за підтримку, передавши слово єпископові Павлові, адже місто Маріуполь розташоване на теренах очолюваної ним дієцезії.

Далі розпочався показ фільму, який повернув глядачів у перші три тижні повномасштабного російського вторгнення в Україну. Стрічка від першої особи розповідає про досвід військового кореспондента Мстислава Чернова, який документував початок великої війни та перші дні облоги Маріуполя. Як зазначив автор, що промовляв до присутніх після показу, побачені жахіття – це лише частина того, що відбувається також і тепер, зокрема, в його рідному Харкові.

Глядачі залишали зал синодальних засідань у глибокому мовчанні. Захід став ще однією нагодою нагадати про страждання, які завдає війна, у першу чергу, простим цивільним, і що її першими жертвами є діти та похилі віком.