Популярність на очах усього світу: стосується кожного!

0
33

Перша канонізація тисячоліття уже на горизонті. Надзвичайне у звичайному. Вражаюче життя хлопця. Про нього уже кілька років говорить увесь світ. Його неможливо не знати. Його життя має вплив від наймолодшого до найстаршого, християн і атеїстів.

Його називають інфлюенсером Бога, покровителем інтернету, кіберапостолом, святим у джинсах, кросівках і спортивному светрі. Провідні світові видання – «The New York Times», «Spiegel», «Figaro», «The Guardian» – пишуть про майбутню канонізацію блаженного Карла Акутіса. 23 травня 2024 року Папа Франциск затвердив декрет про чудо за його заступництвом. Шлях до канонізації 15-тирічного підлітка відкрито.

«Мрії молодих людей є найважливішими з усіх, вони є найяскравішими зірками, що вказують інший шлях для людства» – папа Франциск.                                             

Вікно, крізь яке молодь дивиться на світ, – світова павутина Інтернет. В епоху цифрових технологій молодь все частіше втрачає життєві орієнтири та християнські цінності. Багато загроз чигає на дітей, підлітків та молодь, які бездумно втрачають у віртуальній реальності не час, а життя.

Чи знають батьки, чим займаються їхні діти, коли вони проводять час за комп’ютером або з телефоном у руках? З якими небезпеками стикається молодь в Інтернеті? Молодому поколінню потрібний голос і приклад життя когось такого, як вони. Когось, хто до них заговорить їхньою ж мовою і таким же способом життя. Має бути особа з їхнього оточення. Ця постать мала б показати «іншу» сторону мережі Інтернет.

Карло Акутіс – звичайний підліток нашого часу, але надзвичайний у своїй вірі до Бога, Пресвятої Євхаристії і любові до ближнього. Блаженний Карло прикладом свого життя показав, що Бог нічого не забирає у людини, але дає в надлишку, що життя людини є цінним, коли воно стає даром для інших. Блаженний Карло сказав: «Єдине, що зробить нас красивими в очах Бога, це те, як ми любили Його і як ми любили наших ближніх».

«Єдність з Ісусом — мій план на життя».                                     

Блаженний Карло Акутіс народився 3 травня 1991 року у Лондоні в італійській родині Андреа Акутіса та Антонії Сальцано. Через кілька місяців родина після його народження повернулась до Мілана.                                                                         Карло зростав у заможній родині, але практикуючими християнами батьки не були. Як кожна дитина, він ходив у садок, навчався в католицьких школах. Змалку любив відвідувати церкви. У сім років він хотів прийняти Перше Причастя. На прохання батьків священник погодився, але порекомендував пройти екзамен, щоб перевірити, чи достатньо Карло готовий до цієї події. На превелике здивування священника, Карло виявився доволі зрілим і готовим приступити до Першого Причастя. З цього моменту Євхаристія стала центром його духовного життя. Згодом він щодня брав участь у Святій Літургії і часто приступав до Святих Тайн.

Мав багато друзів. Любив футбол і грав на саксофоні. Мав чотирьох псів і двох котів, а улюбленим святим був Франциск Ассізький. Як і багато його однолітків, він грав на PlayStation, але приділяв відеоіграм не більше години на тиждень. Хоч і походив з багатої сім’ї, проте це не стало на перешкоді бути добрим і щедрим для тих, хто був поряд з ним. Мав вразливе серце. Відвідував безхатченків, ділився з ними їжею, одягом і взуттям. Одного разу він віддав свій спальний мішок чоловіку на вулиці, що спав на картонних коробках. Допомагав друзям у навчанні, катехизував дітей. Він охоче ділився своїми знаннями з іншими, ніколи нікому не відмовляв у допомозі. Він присвячував свій час сім’ї, друзям, брав активну участь у житті своєї парафії.

ІТ-геній самоук і євангелізація on-line                                 

Жив на землі, а працював на Бога. Тільки уявити: комп’ютер на день народження – мрія чи не кожної дитини. Коли малому Карлу виповнилось 8 років, батьки подарували йому омріяний комп’ютер. З блискавичною швидкістю Карло стає ІТ-генієм. Захопився програмування до тієї міри, що освоїв мови програмування: Python, CSS, Ruby та C++. Цей великий талант малого хлопця ніщо інше, як дар від Бога.

Карло швидко усвідомив, що світова мережа Інтернет може зіграти унікальну роль у євангелізації та катехизації по всьому світі. Сповнений глибокої віри та довіри до Ісуса, а водночас охоплений бажанням спасати душі, він вирішив використати цей новий засіб соціальної комунікації для поширення інформації про Бога та Церкву. Бажаючи, щоб інші пізнали Господа у Пресвятих Тайнах, Карло створив веб-сайт, на якому каталогізував Євхаристійні чуда з усього світу. Ця виставка викликала неабияке зацікавлення і тим самим стала ефективним інструментом євангелізації. Віртуальну виставку, яку створив блаженний Карло Акутіс, маючи 14 років, досі можна знайти в Інтернеті – на сайті www.miracolieucaristi.org.

Саме так любов до Пресвятої Євхаристії стала центром його євангелізаційної діяльності. Ця його неземна любов до Євхаристійного Ісуса вилилась у феноменальних словах – «Пресвята Євхаристія – це моя автострада до Неба».

«Я помираю щасливим, тому що не витратив жодної хвилини свого життя на те, що не подобалося Богові».       

Життя Карло тільки-но розпочиналось… Світова слава йому була гарантована. Але Бог мав щодо нього інші плани. 12 жовтня 2006 року він помер, віддавши своє життя за Папу і Церкву. Похований в Ассізі. 10 жовтня 2020 році проголошений блаженним.

Малий-великий приборкувач Інтернету

Блаженний Карло проповідував Євангеліє і навчав про Бога. Він використовував Інтернет як інструмент для проповідування Слова Божого. Його життя і діяльність змінила життя тисячі людей. Сучасна молодь може багато чого навчитися у цього хлопця. Прикладом є те, як він второпно використовував технології. Карло показав, що якщо хочемо, то можемо поширювати свою віру та ділитися нею з іншими, а Інтернет може стати ефективною платформою для євангелізації.

Меседж для молоді від блаженного Карла Акутіса                     

Бог у центрі життя. Ставити свої таланти на службу Богу та ближнім. Відповідально та усвідомлено послуговуватись цифровими технологіями. Бути собою у світі соціальних медіа, які аж ніяк не мають бути маскою чи ширмою, за якою прагнемо сховатися. Блаженний Карло на це говорив ось що: «Кожен народжується як оригінал, але багато хто помирає як фотокопія».                                                                                          

Карло Акутіс є свідком того, як життя в Христі, з Христом і для Христа можливе кожного дня. Цей юнак є гідним довіри та натхненням не лише для молоді. Карло йшов шляхом щоденної святості, живучи як звичайний хлопчина нашого часу, але з широко відкритим серцем на Бога!

Коротке, проте неймовірно захоплююче життя підлітка. Що більше дізнаєшся про нього, то більше його постать захоплює і надихає. Його життя служить яскравим свідченням і відповіддю на те, що святість живе в кожному з нас. Святість можлива!

Як стати святим у 21 столітті? На щастя, є відповідь: життя Карло. Коли Бог на першому місці, то неможливе стає можливим. Коли вибираємо Бога, стаємо справжніми людьми.

 Не порушуючи доброї традиції сонму Святих, блаженний Карло залишив слова із відблиском вічності. Ось деякі з них:

«Життя справді прекрасне лише тоді, коли ми починаємо любити Бога понад усе, свого ближнього, як самого себе».               

«Чому люди так турбуються про красу свого тіла, а не турбуються про красу своєї душі?».                                                     

«Кожен народжується як оригінал, але багато хто помирає як фотокопія».                  

«Нашою метою має бути нескінченність, а не скінченність».

«Яка користь людині виграти тисячу битв, якщо вона не здатна перемогти себе?».                                                                       «Після Пресвятої Євхаристії, вервиця є найпотужнішою зброєю для боротьби з дияволом».                                               

 «Щастя — це дивитися на Бога, а смуток – це дивитися на себе».                        

Алла КАПУШ