«Дороги НаДії»

0
21

Крафтовий ярмарок під такою назвою відбувся днями на площі Ринок в Івано-Франківську.

 Свою продукцію та послуги тут представляли внутрішньо переміщені особи, які стали учасниками і переможцями грантових програм самозайнятості та розвитку мікропідприємництва. На ярмарку побувала і я».

Експериментальний швейний цех, узбецька кухня, спортклуб для усієї родини, декор з епоксидної смоли, кондитерська, студія манікюру — все це невеличкі приватні справи, що зараз успішно розвиваються завдяки підтримці УВКБ ООН (Управління Верховного комісара Організації Об’єднаних Націй у справах біженців). З весни 2023-го Карітас Івано-Франківськ є партнером UNHCR Ukraine – Aгентство ООН у справах біженців в Україні, в рамках проєкту «Захист внутрішньо переміщених осіб в Івано-Франківській області». Відтоді і до нині фахівці спільно працюють над тим, аби допомогти у реалізації бізнес задумів людям, які через війну змушені були залишити свої домівки.

«Одним з напрямків нашої новації була підтримка людей в отриманні нових професійних знань, умінь та навичок, опануванні нових актуальних та затребуваних на ринку Івано-Франківщини професій, — зазначає Федір Данильченко, радник з питань захисту та виконувач обов’язків голови відділу з питань захисту польового офісу УВКБ ООН в місті Ужгород. — Також у нас були гранти на відкриття ВПО своїх справ. Ці люди навіть створили робочі місця для інших».

Завдяки співпраці з УВКБ ООН внутрішньо переміщені особи отримали десять грантів з мікропідприємства та дев’ять грантів для перекваліфікації й навчання. За словами директора Івано-Франківського Карітасу отця Володимира Чорнія, вони допомагали сформувати ідеї, отримувати додаткові знання з ведення бухгалтерського обліку, оподаткування та фінансової звітності. Дуже добре, коли приходять фахівці, які вже чимось займалися, були власниками малих бізнесів, або працювали як наймані спеціалісти. Отож навчання допомогло підсилили свій бізнес, або стало в пригоді тим, хто пробував відкрити свою справу «з нуля».

Аби детальніше ознайомитися з новими підприємцями, прямую ближче до будівлі ратуші, де є столики, за якими стоять люди та представляють те, чим вони зараз займаються.

…«Я – Тетяна Кім, приїхала з дітьми з Кривого Рогу у березні 2022-го, — розповідає українка корейського походження. — Карітас був першою організацією, яка нас зустріла. Удома я займалася веденням курсів крою та шиття і розробкою електронних лекал для жіночого й дитячого одягу. Усе обладнання залишилося в Кривому Розі, але в мене були знання, вміння та бажання продовжити свою справу. Карітас допоміг відновити бізнес, повірити в себе та в людську доброту. Маю зараз невеличкий, але добрий дохід. Це є чудова фінансова підтримка моєї родини».

Зараз у пані Тетяни є постійні учні, клієнти. Жінка планує розширювати власну справу.

Марія Міщенко із села Лизогубівка, що на Харківщині, виготовляла вдома солодкі смаколики. Зацікавилася цим, коли була у декретній відпустці, згодом закінчила декілька спеціальних курсів та хотіла відкрити кафе у Харкові. Завадило повномасштабне вторгнення. У жовтні 2022 року Марія з дитиною вже була на Прикарпатті. Зараз завдяки підтримці Івано-Франківського Карітасу та фінансуванню Агентства ООН у справах біженців вона відкрила невеличке кафе у Богородчанах.

«Я пройшла навчання, написала бізнес-план, захистила його, отримала кошти, і маю кафе. Туди я придбала вітрину, барну стійку, холодильник, морозильну камеру, столи, кавову машину, міксери, — із захопленням розповідає жінка, викладаючи на імпровізовану вітрину смачні десерти. — Печу і роблю чіз- та капкейки, рулети, морозиво, торти, маю чимало замовлень. У кафе є дитячий куточок».

Особливістю виробів пані Марії є натуральність. Усі складові для смаколиків — виключно натуральні, придбані на місцевому ринку в перевірених постачальників. Таким чином жінка дає заробити і місцевим мешканцям.

Олена Демиденко та Ренат Валієв — родина тренерів із Запоріжжя. В Івано-Франківську вони відкрили спортивний клуб, де тренуються понад 100 юних гімнастів, акробатів, тайбоксерів. Завдяки підтримці Карітасу та УВКБ ОНН чоловік з дружиною закупили спортивне і захисне спорядження, орендують зал, залучили до роботи тренерів ВПО з Харкова та Херсона. У вихованців клубу є певні успіхи: вони здобули призові місця на всеукраїнських змаганнях, стали претендентами на участь у збірній України і планують виступати на міжнародній арені.

У Наталії Василенко з родиною був магазин сантехніки, але його вже… нема. Жінка з чоловіком взялися виготовляти столи, стільці, плити, залиті епоксидною смолою, а також предмети декору. До речі, присутні на ярмарку могли проконсультуватися з фахівцями щодо розвитку власної справи чи працевлаштування. Була й розважальна програма для дітей різного віку.

«Дякуємо нашим партнерам за те, що маємо можливість допомагати ВПО реалізовуватись та інтегруватись у громаду. Дякуємо за співпрацю й місцевій владі, яка завжди і у всьому підтримує. Коли ми об’єднані – ми сильні та здатні робити все можливе, щоб люди почувалися надійніше та впевненіше», – підсумовують захід організатори ярмарку.

Сабіна РУЖИЦЬКА