Молитва, допомога, підтримка…

0
22

У Тисмениці активно функціонує Центр життєстійкості громади. Проєкт реалізується Міністерством соціальної політики і є складовою Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?».

Про цікаві заняття та ініціативи в Тисмениці я дізналася із соцмереж. Активні, творчі, співчутливі, доброзичливі, готові завжди допомогти… Такими в моїй уяві постали працівники Центру. Аби довідатися більше про діяльну команду, вирушаю в Тисменицю.

…Зупиняюся на подвір’ї величного храмусв.Архистратига Михаїла. Завдяки сприянню та допомозі Карітасу цієї парафії і функціонує новація. Мене зустрічає паніЛюдмила Гаврилів, соціальна менеджерка Центру життєстійкості. Вона — дружина священника. Разом з чоловіком жили в Криму, де отець служив. Через анексію півострова ворогами, разом з чоловіком повернулася додому. За фахом жінка — юристка, працювала у Тисменицькій міській раді.

«Ця робота мені подобалася, але хотілося якось більше послужити громаді. Тим паче, що час зараз дуже непростий, тому маємо багато молитися, багато працювати і робити все можливе і навіть більше задля наших захисників, задля Перемоги», — каже пані Людмила і додає, що про свої думки вона розповіла під час духовної розмови отцю Роману Микієвичу, пароху храму св. Архистратига Михайла.

Попередньо пані Людмила, яка є учасницею спільноти «Жінки благодаті», створила у Тисмениці жіночий простір «Неповторна». Там жінки займалися фітнесом, працівники Карітасу проводили тренінги про жіноче ментальне здоров’я та арт-терапевтичні заняття.

«Простір добре функціонував, але я хотіла робити ще щось більше, та не знала, що і як. Молилася й просила Бога дати мені розуміння та послати таких людей, які б допомогли, — продовжує пані Людмила. — І мені зателефонував отець Роман та сказав, що треба піти в міську раду, бо туди приїхали представники Карітасу, аби розповісти про Центр життєстійкості. Я і пішла».

У міськраді відбулася конструктивна розмова щодо створення Центру в Тисмениці. Для цього потрібно було бажання та згода міської влади, представники якої згодом подали заявку на Мінсоцполітики. Карітас парафії взяв участь у конкурсі. У результаті — запрацював Центр.

За словами пані Гаврилів, новація спрямована на згуртування громади та підтримку ментального здоров’я жителів Тисмениччини. Наразі у Центрі працюють соціальний менеджер, два фахівці з соціальної роботи та два психологи. У рамках проєкту створено різні групи для осіб, які потребують психосоціальної підтримки. Зокрема є група осіб віку 60+, які збираються раз на тиждень. Ці люди дуже потребують спілкування, розуміння, підтримки. У них відбуваються бесіди, арттерапія, походи в музеї, тренінги з основ ментального здоров’я, до них на зустрічі запрошують цікавих та знаних людей громади.

«Увагою проєкту охоплені також діти й підлітки, — мовить пані Людмила. — Ми підписали Меморандум з тисменицьким ліцеєм про залучення для роботи їхнього ресурсного кабінету. У цьому кабінеті збиралися для емоційного розвантаження діти. Для них наші фахівці проводили різноманітні тренінги, тести».

Також працюють і з особами з інвалідністю та членами їхніх родин й опікунами. До речі, з 2017-го року при храмі св. Архистратига Михаїла за підтримки Карітас Івано-Франківськ був обладнаний спеціальний простір для них. Простором і групою осіб з інвалідністю опікується отець Ігор Мельник. У період пандемії група майже не збиралася. Далі — війна. Але тепер вона знову відновила роботу.

Також фахівці новації уклали меморандум з Тисменицькою централізованою бібліотечною системою. І в книгозбірні для дітей проводяться заняття з казкотерапії. Пані Гаврилів каже, що це дає можливість дітям розкритися, показати та вивчити свої слабкі й сильні сторони.

У Народному домі Тисмениці, за підтримки міського голови, для реалізації проєкту виділили ще дві кімнати. Тут є простір «Вільна мама». Пані Людмила зазначає, що сюди на заняття з підготовки до школи та вивчення англійської мови для початківців матері приводять діток. Під час занять є психологи, які допомагають долати страхи перед навчанням, вивченням та сприйняттям нового. Допоки діти навчаються, мами проходять курс «Батьківська компетентність». Були також тренінги для фахівців, які працюють з ветеранами і діючими військовослужбовцями. Фахівці проєкту планують ще працювати з ВПО, місцевою пластовою організацією та в дитячих християнських таборах.

…Аби наочно побачити роботу новації, разом з пані Людмилою йду в нижнє приміщення храму св. Архистратига Михаїла. На момент мого приїзду тут триває арттерапевтичне заняття для осіб з інвалідністю та їхніх батьків.

«Заходь, сідай, подивися, яку квітку я зробив», — щиросердно показує свої роботи високий хлопець років 20. Довірливі очі, щира посмішка, запрошення разом вирізати квіти, аби зробити цікаві аплікації. Від приязної зустрічі на серці стає тепло та радісно, бо тут панує християнська любов, розуміння. Люди, в яких непросте життя й обставини, допомагають та підтримують один одного. Роблять усе спокійно та з молитвою.

Сабіна РУЖИЦЬКА