В Івано-Франківську створюють тактильний каталог для людей із вадами зору (фото)

0
12

В Івано-Франківську створюють тактильний каталог для людей із вадами зору. За допомогою такого каталогу люди із вадами зору зможуть доторкнутися до мистецьких скарбів та краще їх зрозуміти. Загалом організатори обрали 24 музейні артефакти із колекції Краєзнавчого музею.

Відчути на дотик рельєфні ілюстрації та прослухати аудіосупровід до експонатів. Усе це і не тільки планують втілити у тактильному каталозі. Про це пишуть Версії.

“Ми вперше створили в музеї опис цих ікон, який включає їх об’єктивне значення, що саме зображено ліворуч і праворуч, а також символічне значення цих ікон і сцен. У ньому пояснюється, що вони означають і коли вони вперше були створені. Ці описи написані за спеціалізованою методикою, яку ми почерпнули з європейських інституцій. Ця методика визначає, в якому порядку потрібно подавати інформацію в аудіоописі. Аудіоопис уже частково начитаний, і буде повністю начитаний заслуженою артисткою України Ірмою Вітовською”,- зазначила Надія Бабій одна з організаторів проєкту.

Щоб створити каталог організатори залучили не лише студентів, а й людей із вадами зору. Аби ті надали власні рекомендації для покращення малюнків у ньому.

“Картина виконана тисненням із різними орнаментними візерунками. Наприклад, одяг позначений одними відчуттями під пальцями, взуття — іншими. Це дає змогу людині з вадами зору відчути об’єм картини, та уявити, що на ній зображено”, – каже Анатолій Кучміль, голова Івано-Франківської обласної організації “Українське Товариство Сліпих”.

Адаптації ікон увійдуть також до тифлографічної бібліотеки. Зараз створюють сайт, на якому є 5 взірців ікон, 17 картин світових авторів та інсталяційні роботи та фотографії, які зробили студенти Прикарпатського університету.

“Це дуже велика і клопітка робота. Цей тифлографічний каталог буде поширюватися серед різних організацій для людей із вадами зору, зокрема для тих, хто не має змоги відвідати музей з різних причин. Поширювати мистецтво необхідно, адже це наша культура, наше надбання, яке має бути доступне кожному”, – каже Анатолій Кучміль, голова Івано-Франківської обласної організації “Українське Товариство Сліпих”.

Проєкти для людей з порушенням зору – це один з напрямів роботи Центру дослідження стратегій універсального дизайну, який створили у Прикарпатському університеті.

Готову роботу презентують в залах сакрального мистецтва Краєзнавчого музею вже восени. Проєкт реалізується за підтримки Українського культурного фонду.