Щастя у дрібницях

0
16

Чи часто ви усвідомлюєте, що робите? Я маю на увазі, чи часто ви справді розумієте/бачите/відчуваєте свої дії. Чи помічаєте навколо себе світ і себе у ньому? 

Навряд чи ми до кінця розуміємо, яку унікальну можливість маємо. Можливість жити. Насолоджуватися співом пташок й ароматом квітів, чути голоси рідних людей, бачити посмішки друзів. Усе це таке начебто знайоме і буденне, але насправді дуже цінне. 

«У людини два життя, і друге починається тоді, коли ми розуміємо, що життя всього одне» 

       Том Гіддлстон

Наше життя складається з тисячі моментів, із сотні людей, з десяток мега яскравих подій. Наше «минуле» вже десь там далеко, «завтра» завжди з планами на завтра і тільки «сьогодні» є тут і зараз. 

Часто за плануванням майбутнього, або ж у моменти ностальгії, ми не помічаємо того, що вже маємо. Так, у дитинстві було добре: сонце світило яскравіше, трава була зеленіша, дощ теплішим, відповідальності менше. Але то було тоді. А зараз? Зараз ми плануємо, як влітку сходимо на концерт, зустрінемось з друзями, вдягнемо ту красиву сукню та нові підбори й будемо підкорювати світ. Але чому цього не робити вже сьогодні?

Для чого відкладати життя на потім і втрачати шанс зараз? Саме так, втрачати шанс. Шанс на посмішку, обійми, відчуття сонця на обличчі, спонтанну подорож, нову роботу, щирий сміх, дурнуватий танець… шанс відчути життя у моменті.

Я погоджуюсь, що в нашому сьогоденні це важко. Війна так чи інакше змінює наш світ і ми вже не можемо бути такими безтурботними. Але наше життя все ще наповнене маленькими дрібничками, які здатні подарувати щастя, тільки варто навчитися їх бачити.

Якось я писала, що треба зупинитися й відчути час. Зараз я прошу вас зручно сісти, взяти аркушик та ручку і записати декілька хороших моментів, які трапилися з вами сьогодні. Це може бути гарна музика, смачний сніданок, ба навіть повідомлення про знижки в улюбленому магазині. Нехай таких моментів не буде багато, але вони все ж будуть. Вони є кожного дня, і я прошу вас робити цю «вправу» хоча б тиждень. А тоді якось перечитайте їх усі, спробуйте пригадати, чи не траплялося ще чогось приємного. А, можливо, ви самі зробили щось хороше — це теж варто записати, адже навіть поспіхом подарована посмішка або побажання гарного дня можуть підняти комусь настрій. 

Коли ми почнемо помічати усі хороші дрібнички, жити, по-перше, стане трішки приємніше, а по-друге, цікавіше. А знаєте чому? Вас захопить азарт, вам захочеться не тільки помічати, а й створювати щастя. 

Я знаю, що нам усім зараз важко. Багатьох охопило горе і страх, а тому слід буди трішки добрішими один до одного. Це звучить банально, але це правда. А ще варто чітко усвідомлювати, що життя у нас одне і його дуже легко втратити, як би сумно це не було. Тому буде справді чудесно, якщо ви помічатимете щось хороше й даруватимете своє добро іншим — тільки тоді ми зможемо зробити цей світ кращим.

Людмила ГІЛЬТАЙЧУК