Екобюро УГКЦ видало церковно-екологічний календар 2025, присвячений Митрополиту Андрею Шептицькому

0
7

Бюро УГКЦ з питань екології видало Церковно-екологічний календар на 2025 р. Б., який присвячений темі відповідальності за створений Богом світ у світлі вчення, особистого життя й діяння Праведного Митрополита Андрея Шептицького ЧСВВ, предстоятеля УГКЦ у 1901-1944 рр.

Календар, виданий з нагоди 160-річчя від дня народження Праведного Митрополита, має на меті популяризувати його вагому екобогословську спадщину та природоохоронну діяльність яка значно випереджала час і є нині гідним зразком для наслідування не лише в Українській Церкві та суспільстві, але, без сумніву, також і у всесвітньому контексті. Про це повідомляє інформаційна служба Бюро УГКЦ з питань екології.

Видання є повноцінним церковним календарем, в основі якого лежить розробка Патріаршої літургійної комісії УГКЦ, а також містить головні дати міжнародного екологічного календаря.

Церковно-екологічний календар на 2025 р. є перекидним, А5 формату (А4 – в розгорнутому вигляді), складається із 32 сторінок, ілюстрований світлинами природи, яку Владика Андрей сприймав як Божий дар, який потрібно зберегти й примножити, як невід’ємну частину рідної Хати, даної Творцем для нашого добра та спасіння.

Серед світлин, що ілюструють кожен з місяців – засновані Праведним Митрополитом заповідники «Кедровий», «Чортова гора», «Касова гора», заповідний дуб Маркіяна Шашкевича, пластовий табір на горі Сокіл, липова алея в Крехові та Кедрові палати в урочищі Підлюте. На кожній світлині вміщено цитату Владики Андрея на тему цінності Божого створіння і нашої відповідальності за всі природні дари, отримані від нашого Творця і Спасителя.

У нижній частині кожної сторінки міститься церковний календар відповідного місяця. Також тут можна знайти інформацію про основні церковні та громадські екологічні ініціативи в Україні та всьому світі.

Сторінки 26-31 містять своєрідний компендіум на тему «Відповідальність за створіння в житті, вченні та діяльності Праведного Митрополита Андрея», що включає, як безпосередньо його екобогослов’я та екосоціальне вчення, так і різносторонню природоохоронну діяльність, наприклад організацію природних заповідників на землях Української Греко-Католицької Церкви, охорону вікових дерев, стале лісовпорядкування, екопатріотичне виховання тощо.

За розміщеним на сторінці 31 QR-кодом, видавці запрошують перейти на сайт Екобюро УГКЦ і ще глибше та повніше пізнати вчення Праведного Митрополита Андрея про Бога Творця, його екологічні чесноти й природоохоронну спадщину у формі тематичних цитат, розважань і практичних рекомендацій на кожен з місяців календаря на 2025 р. Б.

На звороті календаря розміщено Молитву за прославу Праведного Митрополита Андрея Шептицького.

Замовити календар можна за тел. +380979831680 або e-mаіl: еkоburougсс@ukr.net.