У Франківську погасили марку до 130-річчя від дня народження Олександра Довженка

0
5

В Івано-Франківську у кінотеатрі “Люм’єр” відбувся показ фільму “Земля” Олександра Довженка та погашення марки, створеної до 130-річчя з дня народження видатного українського кінорежисера та письменника, пише КУРС

Показ культової стрічки Довженка й створення пам’ятної марки ініціював Івано-Франківський осередок Національної спілки кінематографістів України (НСКУ). Авторка проєкту марки – голова осередку Ольга Терешкун, а дизайн розробив член НСКУ Ігор Васюта. Проєкт втілили за підтримки компанії blago, яка стала також меценатом кінопоказу.

У Франківську погасили марку до 130-річчя від дня народження Олександра Довженка 1
Ігор Васюта і Ольга Терешкун

“Сьогодні ми пошановуємо Олександр Довженка, який проніс через все своє життя надзвичайну любов до рідної країни, що пізніше ми бачимо у фільмі всі часів і народів “Земля”. Тож сьогодні ми пошановуємо не тільки пам’ять особистості, а й кінематографічну пам’ять всього українського народу”, – зазначила Ольга Терешкун.

У Франківську погасили марку до 130-річчя від дня народження Олександра Довженка 2

Про марку розповів графічний дизайнер та художник Ігор Васюта. Автор каже, що працював над нею 3 дні. 

“На марковому блоці зображений Олександр Довженко, його портрет періоду 22-го року під час його дипломатичної місії до Німеччини, де він навчався у майстерні Віллі Гекеля. І мені, власне, хотілось показати Довженка того періоду в експресіоністських тонах. На марці використано жовтий та фіолетовий кольори. Фіолетовий – це колір переможця, колір презентаційний, а жовтий – це світло кінокамери. І сьогоднішня марка – це відродження обличчя Довженка вже у сучасному контексті”, – розповідає про свій задум Ігор Васюта.

У Франківську погасили марку до 130-річчя від дня народження Олександра Довженка 3