Капітошка — від літературної краплинки до легенди анімації: історія культового персонажа

0
1

Персонаж Капітошки — один із найулюбленіших серед радянських і пострадянських глядачів — спочатку з’явився в літературі, а вже потім ожив у мультфільмах. Його створила Наталя Гузєєва — українська письменниця, сценаристка і драматургиня. Саме вона вигадала Капітошку, якого до цього не було ані в природі, ані в уяві інших.

Перша книга про дружбу маленької краплини дощу з Вовченям побачила світ у 1980 році, і того ж року вийшла анімаційна версія — легендарний мультфільм “Капітошка”.

У цьому матеріалі Суспільне Культура розповідає про джерела персонажа Капітошки, його популярність та навіть судові справи, пов’язані з іменем яскравого героя.

Капітошка

Київнаукфільм. Фото: “Довженко-Центр”

Я народилась, щоб вигадувати те, чого нема: літературні джерела та перша поява Капітошки

Персонаж Капітошки зародився спочатку в літературі, а вже потім перекочував на кіноекрани. Авторкою оригінальної літературної версії була Наталя Гузєєва — українська письменниця, сценаристка та драматургиня. Саме вона написала казки про Капітошку, які потім адаптували для мультфільмів.

“Кожного разу намагаюсь перекрутити плівку назад і зрозуміти, як вдалося вигадати такого нереального персонажа… Якщо Петрика П’яточкіна (Наталя Гузєєва також є авторкою персонажа Петрика П’яточкіна — Ред.) можна було підглянути, та хоч би й з себе змалювати — в дитинстві я була великою бешкетницею, то Капітошка досі залишається для мене загадкою. Мабуть, для цього я й народилась, щоб вигадувати те, чого нема”, — відповіла Гузєєва на питання про те, як вона створила образ Капітошки.

Ім’я персонажа теж має своє пояснення. Письменниця розповіла, що коли в лісі йде дощ, Капітошка співає пісеньку “капай, капай, дощик”, але капризне ехо, яке все перекручує, розносить “капей, капей тоштік”. Так народилося слово й ім’я героя — “Капітошка”.

Перша історія про Капітошку вийшла як дитяча книга, де розповідалося про зустріч Капітошки з Вовченям. У книзі було детально розкрито характери персонажів, а також передано головну ідею — важливість доброти та радості в житті. Казка була опублікована у 1980 році й того ж року отримала анімаційну адаптацію.

Мультфільм “Капітошка” (1980)

Так само як і його першоджерело, мультфільм “Капітошка” розповідає історію про дружбу між Капітошкою — чарівною краплею дощу — і Вовченям, яке хоче стати справжнім, грізним вовком. Вовченя вчиться бути жорстоким, відповідати своєму хижому образу, але коли в його життя вривається Капітошка — безтурботна та життєрадісна краплинка, — він починає сумніватися в тому, чи справді жорстокість і злість є важливими для справжнього вовка. Капітошка вчить його радіти життю, бути добрим і відкритим для дружби. Сюжет показує, як доброта і щирість можуть змінити навіть тих, хто вважає, що вони повинні бути жорстокими.

Капітошка: від літературної краплинки до легенди анімації

Кадр з мультфільму “Капітошка”. Київнаукфільм

Мультфільм “Капітошка” створено українською кіностудією “Київнаукфільм”, яка також відповідальна за багато відомих радянських мультфільмів (наприклад, “Острів скарбів”, “Як козаки…”). Режисером став Борис Храневич (який також зрежисував мультфільми “Котигорошко” та “Казка про жадібність”), а сценарій написала сама Наталя Гузєєва.

“Такого персонажа, як Капітошка, складно уявити, бо носії абсолютної мудрості в природі трапляються, а от добра і радості — ні. Навіть Бог караючий”, — сказала Гузєєва.

Мультфільм “Повертайся, Капітошко!” (1989)

Після успіху мультфільму Наталя Гузєєва продовжила працювати над історіями Капітошки й випустила книгу-продовження. У ній знову з’являється Вовченя, яке сумує за своїм веселим другом, а нові пригоди Капітошки допомагають героєві краще пізнати себе і світ.

Ця частина також отримала анімаційну адаптацію: 1989 року вийшло продовження мультфільму під назвою “Повертайся, Капітошко!”. За сюжетом до Вовченяти навідується його тітонька, яка прагне зробити з героя “справжнього вовка”, тобто жорстокого, лютого та страшного хижака, відповідно до уявлень про вовків. Тітонька намагається виховати свого племінника в дусі суворих вовчих правил, але її уроки викликають у Вовченяти внутрішній конфлікт. Він не хоче бути таким, як його вчить тітонька, адже дружба з Капітошкою показала йому інший світ — світ доброти й радості.

“Повертайся, Капітошко!” продовжує підкреслювати важливість доброти, відкритості та дружби. Вовченя, пройшовши через спокуси та тиск бути злим, залишається на боці добра. Це надихає дітей на те, щоб залишатися добрими та бути вірними собі.

Авторські права і судові справи

З моменту створення Капітошки Наталя Гузєєва отримала на нього авторські немайнові та виключні майнові права. Однак, за словами самої авторки, захищати ці права буває вкрай складно.

“За експлуатацію радянських мультяшних героїв притягти підприємців до відповідальності складно. Довести, наприклад, що у рекламі використовується Вовк саме з «Ну, постривай!» практично нереально. З Капітошкою — простіше, це від початку до кінця вигаданий мною персонаж, тому я з адвокатами намагаюсь контролювати його використання”, — сказала Гузєєва.

За роки свого існування Капітошка неодноразово ставав головним героєм судових справ.

Наприклад, видання “Хмарочос” повідомляє, що 2017 року Гузєєва виграла суд у тернопільського видавництва “Навчальна книга – Богдан” за порушення авторського права, отримавши 420 тисяч гривень. І того ж року відсудила у рівненського ресторану 37 тисяч гривень за незаконне використання імені “Капітошка” у назві салату.

Також, як повідомляє “Укрінформ”, 2017 року Печерський районний суд Києва ухвалив рішення за позовом Гузєєвої на її користь і присудив порушнику виплатити авторці компенсацію понад 150 тисяч гривень за неліцензійне використання назви та образу “Капітошки” у виробництві й брендингу надувних батутів і календарів.

Одеський суд 2018 року стягнув із декількох одеських виробників хлібобулочної продукції понад пів мільйона гривень за “неправомірне використання назви літературного твору”. На етикетці кондитерських виробів (тістечок) була відтворена назва “Картошка-Капітошка з кокосовою стружкою” та “Картошка-Капітошка обсипана”. Проте на сайті суду також зазначено, що “ухвала суду не набрала законної сили”.