Впродовж шести місяців на Прикарпатті тривала програма психологічної підтримки родин загиблих Героїв

0
1

Впродовж шести місяців на Прикарпатті тривала програма психологічної підтримки родин загиблих українських військовослужбовців. У ній взяли участь 60 жінок з різних куточків України — дружини та матері загиблих Воїнів. Ретрит проходив у рамках італійсько-українського проєкту «Razom z Ukrainoiu Zavzhdy» 06/UCR/012832, який втілює Івано-Франківська Архієпархія УГКЦ.

Проєкт фінансується Італійською Агенцією з питань Співробітництва в галузі Розвитку AICS у співпраці з італійськими благодійними організаціями Focsiv, Missione Calcutta, ARCS, Condivisione fra i popoli та IBO Italia.

Метою даного ретриту стало психологічне відновлення жінок, які переживають втрату своїх близьких. Програма була побудована таким чином, щоб учасниці могли ознайомитися з техніками самодопомоги в умовах стресу, а також визначити для себе основні ресурси,якими можна користуватися при стресових ситуаціях.

«Ми провели роботу над етапами переживання горя та пропрацювали сприйняття свого тіла: виконували вправи тілесно-орієнтованої терапії, які допомагають відновлювати психоемоційний стан жінок. Було 8 груп. Відбір до кожної групи відбувався на основі співбесіди. Кожній учасниці були запропоновані індивідуальні консультації, в ході яких жінки мали змогу проговорити й знайти вирішення актуальних проблем», — розповідає докторка психологічних наук, професорка Лариса Заграй, яка здійснювала психологічну підтримку жінок.

Цікавим аспектом програми стало те, що частину занять жінки проходили в рекреаційній зоні, зокрема в селі Татарів, яке знаходиться у серці українських Карпат.

«Природа сприяє прискоренню відновлення. Також були передбачені водні процедури завдяки яким жінки могли попрацювати зі своїм психоемоційним станом через відчуття власного тіла. Позитивним аспектом є те, що після проходження даного курсу багато хто знайшов собі нове хобі: жінки віком від 60 років почали займатися скандинавською ходьбою, інші записалися на фітнес чи долучилися до волонтерської діяльності, деякі жінки зайнялися собою та своїм здоров’ям, є такі, які суттєво переглянули свій стиль життя. В ході роботи з собою поряд з іншими жінками багато учасниць зрозуміли, що в житті необхідно знайти опору в собі. Багато жінок змогли віднайти сенси та розпочати нове життя у гармонії з собою», — додає психологиня.

Як зазначено вище, учасниці проходили дні відновлення у різних групах, які були сформовані так, щоб жінкам було максимально комфортно у своїй компанії.

«Гарно, що в нашій групі всі жінки були приблизно одного віку. Ми всі пережили один і той самий час у становленні нашої державності, хоч і з різних точок зору, бо були жінки і з інших міст нашої України. Ми всі пам’ятаємо час радянського союзу, який виключив можливість пізнати не тільки свою культуру, цінності й релігію, але й можливість сприймати світ з іншої точки зору. Ми всі пережили спільне горе, поховали дітей, тож розуміли одна одну, могли підтримати та вислухати. Цінно, що п. Лариса не просто розповідала матеріал, а й вивчала наше мислення, давала можливість вести дискусії та обговорювати різні питання, а також допомогла нам зробити перші кроки до самоусвідомлення. Особливо мені сподобалась лекція на тему «Ідентичність матері». Важливо, що ставлення до нас було дуже щирим — як фундаторів, які якісно все організували, так і персоналу. Загалом рада познайомитися з такими чудовими жінками і сподіваюсь, що ми надалі будемо спілкуватися, адже розуміння це дуже важливо», — ділиться учасниця ретриту п. Ірина.

Інша жінка, яка відвідала відпочинкову програму — п. Тетяна, складає подяку організаторам: «Дякуємо організаторам та меценатам за такі необхідні групи відновлення. Разом з психологинею Ларисою Заграй ми навчилися, як пережити горе і рухатися далі. Завдяки ретриту ми відпочили душею, насолоджуючись і дихаючи гірським повітрям. Ми, дружини, матері, діти — всі з однією трагедією, хотіли обійняти один одного, поспілкуватися, чи навіть поплакати, згадуючи ті трагічні часи. Дякуємо за людяність, допомогу та любов до України».

Пригадуємо, що у рамках даної ініціативи, у стінах Івано-Франківської духовної семінарії ім. свщмч. Йосафата діяв дитячий літній християнський табір «Blessed camp». Під час його проведення було надано 400 безоплатних місць для пільгових категорій дітей, зокрема для дітей військових, внутрішньо переміщених осіб, дітей-сиріт, а також дітей із малозабезпечених сімей.

Також проєкт передбачає дистрибуцію продуктових наборів для вразливих верств населення, надання абсолютно безкоштовних пакетів медичної допомоги у «Клініці святого Луки», безоплатні юридичні консультації для вразливих категорій населення, включає інформаційну кампанію з протидії мінній небезпеці та психологічну підтримку для потребуючих.