Лицарський турнір з естафетами

0
6

На стадіоні Івано-Франківського Національного технічного університету нафти та газу відбулися четверті спортивні змагання для дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування та дітей з числа внутрішньо переміщених осіб.

 Організували веселе та цікаве дійство учасники ради №15804 імені Митрополита Андрея Шептицького чоловічого католицького ордену «Лицарі Колумба», що діє при Архікатедральному і Митрополичому соборі Святого Воскресіння. До змагань долучилися й семінаристи Івано-Франківської духовної семінарії ім. свщмч. Йосафата. Спостерігала за спортсменами і журналістка «Нової Зорі».

…Похмурий ранок. Мряка… Але на стадіоні сонячно від усмішок та гамору дітей. Тут зібралися понад 50 хлопчиків та дівчаток з Міжнародного центру соціально-психологічної реабілітації дітей в Івано-Франківській області, що у селі Мединя Долинського обласного центру соціальної підтримки дітей та сімей «Теплий дім». Були діти, якими опікується Служба у справах дітей Івано-Франківської міської ради, а також внутрішньо переміщені спортсмени-аматори. Перед змаганням — медичний огляд, адже здоров’я малих та юних учасників — головне. Діткам виміряли тиск, детально запитували, чи нічого не болить. Усі, на щастя, виявилися здоровими. Отож — на шикування.

Дітей ділять на п’ять команд. На початку змагань — хвилина мовчання на знак вшанування полеглих за Україну Героїв та Героїнь. Мить і лунає державний славень. Діти співають, поклавши руку на серце. У батьків тих, які вимушено покинули свої міста та села, на очах сльози. Підходжу до жінки, яка дивиться вдалечінь, а сльози котяться по обличчі. Запитую, звідкіля вона. Пані говорити не бажає. Мовить лише, що зараз у неї багато емоцій, що хоче додому та дякує організаторам змагань. Радить згодом з дітьми поговорити. Вони більше скажуть.

До дітей перед самими змаганнями підходити не наважуюся. Нехай готуються. А я вже… згодом. Перед шеренгою юних спортсменів та спортсменок виходить отець Юрій Федорчак, сотрудник Архікатедрального собору Святого Воскресіння. Вітається та каже добрі слова про Лицарів Колумба. «Вони не такі лицарі, про яких ви звикли читати в книжках, вони не носять залізних обладунків, вони — звичайнісінькі люди, яких ви звикли бачити щодня, — каже отець Юрій. – Такі, як ваші батьки, старші брати, дядьки, знайомі. Цим лицарям не байдуже майбутнє України, ваше майбутнє і ваших родин. Ці добрі люди, сучасні лицарі, й організували для вас турнір». Священник наголошує, що спортивне дійство – це не змагання, де вибирають кращих і найкращих, це турнір, де всі рівні. Це просто добре дозвілля, знайомство, спілкування, дружба.

Наступним до учасників звертається пан Мирослав Мазур, національний скарбник Лицарів Колумба в Україні та ініціатор конкурсу. Він побажав кожному учасникові і кожній команді лицарського духу в змаганнях.

І ось діти вийшли на бігові доріжки, де тривали кілька естафет. Зокрема юні спортсмени стрибали в мішках, бігали наввипередки, долали дистанцію з бадмінтоновою ракеткою та м’ячиком у простягнутій вперед руці. Уболівальники, яких на трибунах небагато, дуже активні, підбадьорюють дітей. Не обходиться без смутку від невдач. Та все закінчується добре, немає переможених. Усі переможці, бо всі активні й спортивні.

«Ми привезли на змагання 20 дітей з кризових родин, тих, які позбавлені батьківського піклування, діти-сироти, які влаштовані в родини чи заклади соцзахисту на території Івано-Франківської громади», — каже Ярослава Харук, директорка центру соціальної підтримки дітей та сімей, що у селі Братківці.

До нас підходить 13-річний Святослав із села Липівка, каже, що для нього все було легко і просто, бо дуже любить спорт, займається. Турнір завершується нагородженням учасників всіх команд кубками, грамотами та цінними подарунками від Лицарів Колумба.

«Ми щиро вдячні Лицарям, які дбають про діток, вдячні за нагороди, подарунки. Такі турніри дають стимул займатися спортом, і наступного року ми вже будемо з нетерпінням чекати цих змагань», — підсумовує пані Харук.

Батьки учасників додають, що їхні діти будуть готуватися до наступного турніру, аби показати вправність, міць і силу. А ще всі вірять, що серед теперішніх спортсменів-хлопчаків є багато майбутніх Лицарів.

Сабіна РУЖИЦЬКА