Covid-19: обережно з кондиціонерами!

0
30

Гарна вентиляція приміщення є запорукою зменшення ризику підхопити коронавірус, особливо з наближенням осені, коли стає прохолодніше і люди все більше часу перебувають у закритих приміщеннях.

Останніми місяцями нам постійно нагадують про те, наскільки важливо часто мити руки та дотримуватись соціальної дистанції. Проте науковці та інженери всього світу також наголошують, що не менш важливим у запобіганні підхопити «корону» є якість повітря, яким ми дихаємо. Особливо зараз, коли діти повертаються до школи, а працівники після відпусток – до офісів.

Однак, не варто плутати свіже повітря з повітрям, яке надходить від кондиціонерів.

Їх потрібно стерегтись!

Сьогодні кондиціонери є всюди – від офісів до магазинів. Без них неможливо в спекотні дні. Найпростіший кондиціонер – це прямокутна біла коробка, встановлена на стінах або на стелі, відома як «спліт» кондиціонер. Він забирає повітря з кімнати, охолоджує його, а потім знову повертає назад. Іншими словами, це рециркуляція повітря.

Якщо ви зайшли в приміщення, де є такий кондиціонер, на короткий період часу, то це не становитиме загрози для вашого здоров’я. Але якщо вам доведеться перебувати в такому приміщенні декілька годин, то це вже перетворюється в проблему.

Дослідження, яке провели на замовлення ресторанів у Китаї, вказує на те, що такий тип кондиціонерів розповсюджує віруси.

Як це працює? Якщо «безсимптомний» клієнт видихає вірус під час дихання та розмови, то кондиціонер його «штовхає» по кімнаті. В результаті отримуємо зараження інших людей, які знаходяться в приміщенні.

Що ж робити? Відмовитись від кондиціонерів та відкривати вікна?!

 Але й тут є певна небезпека зараження коронавірусом. Однозначно, що свіже повітря надзвичайно важливе в профілактиці захворювання. Проте один фахівець з моделювання руху повітря каже, що не все так просто.

Нік Вірт раніше розробляв гоночні машини для Формули-1, а зараз працює на замовлення супермаркетів та харчових компаній, допомагаючи їм керувати струменем повітря в приміщеннях. Він вважає, що коли хтось, хто сидить біля відчиненого вікна, виявиться заразним, то він може передати вірус іншим за напрямком вітру.

«Якщо ви відчиняєте вікно, то куди буде йти повітря?» – запитує він. «Однозначно, що свіже повітря є важливим, але якщо воно «тече горизонтально» і в приміщенні є вірус, то це матиме непередбачені наслідки.

Проте професор Кет Ноукс дещо іншої думки.

Вона стверджує, що користь свіжого повітря, яке надходить, наприклад, з вікна, перевищує будь-які ризики. На її думку, відчинене вікно може призвести до того, що більшість людей якщо й заразиться вірусом, то отримає його в менш ризикованій кількості.

Що ж, не дивно, що існують розбіжності серед науковців, адже багато чого ми все ще не знаємо про коронавірус.

Як би там не було, маємо розуміти, що якість та тип повітря, яким ми дихаємо в наших офісах, є однією з причин розповсюдження Covid -19.

                           Переклад з англійської Віра Біла за матеріалами BBC news