Терапевт Центру святого Луки про «червону» зону в Івано-Франківську[ФОТО]

0
131

В Україні станом на 9 вересня лабораторно підтверджені 143 тисячі 030 випадків коронавірусу, за минулу добу зафіксували 2 тисячі 551 випадок. Зокрема, в Івано-Франківській області від початку пандемії 10 тисяч 659 захворювань, та 151 за минулу добу. Так, нещодавно наше місто Івано-Франківськ внесено до «червоної» зони в рамках запровадження адаптивного карантину.

Внаслідок поширення коронавірусної інфекції до Лікувально-діагностичного центру святого Луки, як і до інших медичних закладів, звертаються за допомогою чимало людей. Працівники ЛДЦ св. Луки професійно та кваліфіковано надають медичну допомогу кожному своєму пацієнту, незалежно від соціального статусу, релігійного визнання тощо.

Днями нам вдалось поспілкуватись із Лілією Степанівною Федунців, терапевтом ЛДЦ св. Луки, про роботу медичного центру в складних обставинах сьогодення в боротьбі з covid-19.

– Пані Ліліє, Івано-Франківськ зараз у «червоній» зоні. Як вважаєте, наскільки важливу роль відіграє обмеження в часі карантину?

– Найбільшу роль у карантинних обмеженнях відіграє дистанціювання людей, уникнення великих скупчень, це запобігає поширенню вірусу. Ми розуміємо, що ці обмеження не можуть тривати вічно, однак особливості поведінки в суспільстві все ж повинні залишатись із нами надовго. Ретельне миття рук, уникнення масових заходів з великою кількістю людей, а також дистанція – це наше сьогодення.

– Чи можна сказати, що covid-19 зараз видозмінений у симптомах  хворих, які останнім часом звертаються до ЛДЦ святого Луки?

– Симптоматика covid-19 надзвичайно різноманітна, вона може бути зовсім відсутня при безсимптомному перебігу. Серед пацієнтів, які звертаються до нашого закладу за допомогою, ми бачимо різні клінічні прояви. Хтось скаржиться на болі з боку шлунково-кишкового тракту (діарея, блювання), хтось приходить зі звичними вже для усіх  скаргами з боку дихальної системи (сухий  кашель, дискомфорт в грудях, висока температура 38-39*С або незмінна 37,1-37.5*С. Також багато людей скаржаться на втрату нюху та смаку, хоча, як стверджують науковці, в Європі даний симптом не був поширений. Слабкість, виражена  ломота в тілі та пітливість є присутні серед скарг пацієнтів. Саме тому важливо не займатись самодігностикою та самолікуванням. При виникненні будь-яких скарг потрібно зателефонувати  сімейному лікарю, який зможе детально розібратись в  вашому анамнезі та стані, і визначити алгоритм ваших дій.

– Часто чуємо, що люди вже втомились від карантину. Скажіть, будь ласка, які методи боротьби з covid-19 є ефективними, а які – самозаспокоєнням?

– Найефективнішим в боротьбі з  covid-19 є максимальне обмеження ваших контактів  у суспільстві,  використання захисних масок, часте миття рук та обробка їх антисептиком.  І сюди я б додала самосвідомість людей – якщо все ж людина відчуває, що в неї з’явились якісь бодай незначні скарги стосовно самопочуття, вона повинна зробити все можливе для того, щоб не контактувати з іншими людьми, доки не стане зрозуміла причина виникнення симптомів.

Надзвичайно негативним фактом є профілактичне самолікування пацієнтів. Є випадки, коли пацієнт телефонує і в паніці, розповідає, що колега по роботі захворіла, в неї ПЛР-тест позитивний. А він сам поки зателефонував мені, то вже взяв два антибіотики і «противірусне», бо сусідці допомогло. От так точно робити не потрібно! Потрібно пам’ятати, що антибіотики призначає виключно лікар, і тільки за показами аналізів.  Як показує досвід, найкращі засоби для заспокоєння нервів – це підтримка рідних та роз’яснення лікаря щодо запобігання вірусу.

– У чому різниця між експрес-тестами та ПЛР-тестами? Адже бувають випадки, коли експрес-тест показував негативний результат, а ПЛР-тест підтверджував захворювання. Тож, які тести ефективніші?

– Різниця між даним обстеженнями принципова! Експрес-тести – це швидкі тести (виконуються до 30 хв), які реагують на наявність в крові антитіл – клітин, які виробляє сам організм для того, щоб боротися з вірусом. На початку захворювання тест може бути хибно негативним, оскільки організм просто ще не встиг виробити ці клітини. Так стається, якщо інфікування відбулось відносно недавно (менше 7-10 днів). Золотим стандартом діагностики вважається назо орофарингеальний мазок, що виконується методом ПЛР і виявляє РНК збудника covid-19. Його ми беремо в перші дні захворювання, і саме він показує є чи нема на даний час вірусу в організмі людини. І ще є такий метод діагностики, як ІФА. Суть методу полягає у кількісному визначенні антитіл, він більш точний, ніж швидкі тести, але знову ж таки  може бути хибно негативним в перші дні  захворювання.

– Пані Ліліє, чи правильним буде твердження, що так звана друга хвиля інфікування на коронавірус більш небезпечна, ніж перша?

– Важко дати конкретну відповідь на дане запитання. Я б говорила про масовість захворювання. Очікувано, що в осінньо-зимовий період кількість хворих може збільшитись, оскільки погодні умови восени завжди сприяють збільшенню кількості простудних захворювань. Саме тому кожен мусить подбати про себе. Коли стане холодніше потрібно тепло вдягатись, уникати переохолодження, а також не забути про вакцинацію від сезонного грипу, це надзвичайно важливо.

– Чи підтверджені випадки, якщо у когось був коронавірус, він повторно може заразитися?

– Поки що переконливих даних про повторне зараження covid-19 немає. З впевненістю можу сказати, що серед пацієнтів Лікувально-діагностичного центру святого Луки не було подібних випадків.

Науковці стверджують, що імунітет після перенесеного захворювання утримується протягом 3-6 місяців, тому, можливо, потрібно дещо більше часу, щоб вчені могли оцінити ймовірність потворного зараження у людей та вивчити ті поодинокі випадки, які позиціонують, як повторне зараження.

Розмовляв Дмитро Дем’янів,
працівник пресслужби Архієпархії

Пропонуємо до теми карантину в Івано-Франківську переглянути коротку підбірку фото

Департамент інформації Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ