Бюджет-2021: якими будуть курс долара, інфляція, ріст ВВП і дефіцит

0
13

14 вересня уряд затвердив проєкт бюджету на 2021 рік та направляє його до парламенту.

Бюджетний кодекс передбачає, що уряд має передати кошторис на наступний рік до Верховної Ради до 15 вересня, – пише НЗ з посиланням на BBC-Україна.

“Це бюджет можливостей для розвитку економіки та підтримки наших громадян і бізнесу в умовах “перезапуску” економіки після удару пандемії коронавірусної хвороби”, – прокоментував міністр фінансів Сергій Марченко.

Основні показники

За словами пана Марченка, наступного року уряд очікує ріст ВВП 4,6%, а інфляцію – 7,3% річних. Бюджет зверстаний з розрахункового курсу долару на середньому рівні – 29,1 гривні.

“Курс долара, на якому розраховується бюджет, у нас середньорічний 29,1”, – сказав міністр. Наразі середній курс долара на міжбанку складає 28 гривень.

Доходи бюджету складуть 1,071 трлн гривень, а видатки – 1,350 трлн гривень.

Тобто, дефіцит бюджету складе 270 мільярдів гривень.

Середню заробітну плату влада прогнозує на 2021 рік у розмірі 13,6 тисячі гривень на місяць.

За словами міністра, у бюджеті будуть гроші на вакцинацію від коронавірусу та фінансування участі в Паралімпійських іграх.

5,92% ВВП видатків бюджету піде на безпеку та оборону.

Мінімальна платня також має зрости. З 1 січня вона складатиме 6 тисяч гривень, а з 1 липня – 6,5 тисячі. “Це не вплине суттєво на показник інфляції”, – твердить міністр.

україна
Підпис до фото,Співпраця з МВФ – ключова для України наступного року

Перший заступник голови комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Ярослав Железняк попередив, що закладене у проєкті на 2021 рік підвищення мінімальної платні може призвести до проблем.

За його словами, це може означати фактичне підвищення податків із заробітної плати.

Зокрема, підвищення податків для 2 групи ФОП складе 536 грн в місяць.

Для 3 групи ФОП єдиний соціальний внесок зросте на 390 грн.