Закарпатські семінаристи на території навчального закладу вирощують розмарин

0
17

Як повідомляє Суспільне Закарпаття, семінаристи вирощують розмарин вже 4 роки, а зібрану зелень віддають усім охочим за невизначену платню.

На території Ужгородської греко-католицької академії імені Теодора Ромжі, крім розмарину, семінаристи вирощують також овочі, фрукти та зелень.

Семінарист Іштван Удут запевняє, що всі зібрані гроші спрямовують на потреби академії. Від початку тижня хлопці зрізали вже 50 пучків розмарину.

“Висаджували його декілька семінаристів. Виникла ідея у нашого ректора отця Петра Береша. Реалізація відбувалася за два дні, висадження того всього, і за чотири роки такий результат. Тут пустували клумби, планували посадити квіти, але ми вирішили посадити те, що приносить користь”, — розповів семінарист Віктор Чубірка.

Розмарин семінаристи також використовують для приготування їжі, зокрема кетчупу.

Іштван Удут розповів, що семінаристи настоюють на розмарині оливкову олію: “Перед тим, як обсмажувати м’ясо на пательні, можна в тій олії обсмажити гілочку розмарину, вона випустить свої ефірні олії, потім, коли м’ясо буде обсмажуватися на цій олії, буде відчуватися нотка розмарину, що також підкреслить смак м’яса. Також підходить дуже до запеченої картоплі, до свинини й риби”.

За словами Іштвана Удута, розмарин не удобрюють, просто поливають та підрізають. “Він у нас зимує, притрушений снігом, потім весною далі продовжує рости, тобто нові пагони виходять. Якщо з насіння сіяти, то це дуже довго. Ми мали розсаду, ми з готової розсади його висаджували. Це набагато швидше, ніж з насіння”, — розповів семінарист.