Світ очима сонячних дітей

0
329

Художній проєкт «Сонце в долонях», приурочений Всесвітньому місяцю інформування про синдром Дауна, за участю спільноти «Сонячних діток Івано-Франківщини» відбувся 1 жовтня цього року у фортечній галереї «Бастіон» м. Івано-Франківська.

Присутні на виставці побачили 21 намальований портрет діток Сонця – це роботи Катерини Говери, голови ГО «РЕМА», а також 10 малюнків сонячної дівчинки Христинки Турко. Виставка має на меті привернути увагу до особливих дітей, які живуть поруч із нами, сформувати у суспільстві позитивне ставлення до них. Їхній діагноз – не вирок. Ці діти мають багато талантів, умінь, отримують нагороди, беруть участь у різноманітних конкурсах та фестивалях.

Катерина Мельничук, авторка виставки портретів, вважає, що кожне Сонечко – це нова емоція і колір. Дуже важливо не замовчувати про проблеми і виклики, які є в родинах, де є діти із синдромом Дауна. Її портрети зворушливі, щирі. На більшості з них діти посміхаються і дарують багато щастя.

Яна Турко, мама Христини, яка вперше презентувала 10 своїх полотен, розповіла: «Донечка дуже любить малювати. Спочатку розмальовувала, як і всі діти, розмальовки, а потім почала творити сама. Тепер займається професійно з учителем. За час карантину створила чимало картин. Інколи так довго малювала упродовж дня, що доводилося її зупиняти.

Христинка радо спілкувалась із журналістами. Вона – учениця ліцею №24. На картинах зобразила улюблених героїнь з мультфільмів, пташок, гарбузи, котиків. Незабаром планує намалювати портрет Білосніжки і сімох гномів.

        Марія Бойко, начальник управління охорони здоров’я Івано-Франківської міської ради, вже два роки працює з сонячними дітками та їхніми батьками. Спільно з дитячою поліклінікою міста проводять різноманітні заходи для того, щоб краще розуміти одні одних і допомагати в потребах. Матері й батьки цих дітей ідуть в суспільство першими, говорять про своїх дітей, підтримують одні одних. Вони стикаються з більшими труднощами, ніж є в родинах, де діти не мають такого синдрому. Велика любов і витримка творять дива, бо їхні діти віднаходять у собі приховані таланти і розвивають їх.

Леся Лазар, мама сонячного Богданчика, розповіла, що це вже друга виставка, де представлені портрети дітей із синдромом Дауна. На першій – кожна дитина шукала свій портрет, дужа раділа, коли впізнавала себе і своїх друзів. Її син, 9-річний Богдан, теж малює, почав гарно писати, навчається в 2-у класі, дуже сумував за однокласниками під час карантину.

За свої роботи на цій та попередніх виставках сонячні діти отримали подяки. Їхні батьки та матері почули багато слів підтримки й вдячності від присутніх на виставці.

Юлія Боєчко