Стартувала еко-соціальна акція «Зігрій вбогого світлом стрітенської свічки»

0
40

В Івано-Франківській архієпархії, з благословення Архієпископа і Митрополита Івано-Франківського Владики Володимира Війтишина, стартувала еко-соціальна акція «Зігрій вбогого світлом стрітенської свічки», започаткована Бюро УГКЦ з питань екології за підтримки Благодійного фонду Карітас Івано-Франківськ УГКЦ.

Ініціатива інспірована постсинодальним посланням Синоду Єпископів УГКЦ «Залишиться вам одне – те, що ви дали вбогому!» та енциклікою Папи Франциска «Laudato Si – Славен будь: про турботу за наш спільний дім» і має за мету скерувати наш погляд і солідарну руку допомоги на стражденних вбогих людей у синергії з плеканням культури відповідального ставлення до Божого створіння. Одним із ключових завдань є підтримати ініціативу УГКЦ «Нагодуй убогого!», передає Інформаційна служба Бюро УГКЦ з питань екології.

В рамках ініціативи для працівників Екологічного бюро та Благодійного фонду Карітас Івано-Франківськ УГКЦ було проведено майстерклас з виготовлення стрітенських свічок з натуральної вощини, які вірні зможуть придбати у своїх парафіях за пожертви, що будуть спрямовані на підтримку благодійної їдальні для вбогих БФ Карітас у м. Івано-Франківськ.

Частина свічок буде прикрашена багатобарвною палітрою квітів з бавовняних ниток, кожна з яких є оригінальною авторською прикрасою, що залишиться на добру згадку про вияв нашої любові до ближнього та допомоги потребуючим. Еко-декор частини свічок містить в собі насіння гібіскусу, проростивши і висадивши яке, кожен може зробити також внесок для відновлення краси і гармонії навколишнього світу.

До ініціативи може долучитися кожен, завдяки виготовленню свічок з натурального бджолиного воску та спрямування отриманих пожертв до місцевого єпархіального чи екзархального Благодійного фонду Карітас УГКЦ.

Організатори сподіваються, що ініціатива «Зігрій вбогого світлом стрітенської свічки» стане безтерміновою і сприятиме подоланню байдужості сучасного світу щодо потреб нужденних й допоможе освітити світлом Божої милосердної любові навколишній світ і зігріти теплом нашої солідарної допомоги всіх тих, хто її особливо потребують.

Довідково:

Свічка у церковній традиції символізує Світло Правди, Світло мудрості, Світло Єванелії, що перемагає темряву гріха. Це символічна жертва, яку приносимо Богу.

Свічки та лампадки використовували в ранні віки християнства під час Богослужіння, бо молились у катакомбах і підземеллях уночі або вдосвіта. Однак практичне значення свічок було не основним. Вони відіграють важливу символічну роль і виражають вчення Церкви, адже світло свічки – це гарний символ правдивого Божого світла, що ним є Господь наш Ісус Христос. Звичай благословити свічки на Стрітення сягає ХІІ століття і вперше згадується у Римсько-Германському служебнику.

В давнину свічки виготовляли виключно з воску, бо парафіну ще не було. Існує легенда про те, що Господь зробив подарунок людині, пославши бджіл для допомоги їй, тому і бджолині продукти називають даром Божим. З давніх-давен віск, який виробляють бджоли, люди використовували в медицині, косметиці, а ще віск та оливу приносили до храму як жертву Богові. Блаженний Симеон, архієпископ Солунський, пише, що чистий віск означає чистоту і неоскверненість людей, які його приносять, а м’якість і плавлення воску символізує наше каяття і готовність до послуху Богові.

Якщо молитися з запаленою стрітенською свічкою, то від її світла втікають темні сили, нею освячують помешкання, відвертають та оберігають від стихійних лих, особливо громовиці. За це її часто так і називають – «громовиця», або «громниця». Стрітенську свічку запалюють під час хвороби, також можна запалювати під час молитви та святкової трапези в особливі для людини дні: День народження, День ангела, великі церковні свята.