Як коронавірус вплинув на психіку людей: дослідження австралійського університету

0
14
© УНІАН

Майже усі респонденти повідомили, що переживають стрес через ситуацію з коронавірусом у світі, а у 13,2% дослідники виявили ознаки посттравматичного стресового розладу.

Вчені австралійського Університету Фліндерса провели онлайн-опитування з метою проаналізувати стресові реакції на ізоляцію і страхи, пов’язані з COVID-19. В опитуванні взяли участь 1 040 жителів з 5 країн.

Про це повідомляє Plos Оne.

Зокрема, дослідники зосередилися на таких проявах стресу, як повторювані тривожні думки, занепокоєння і роздуми про пандемію. 

Абсолютна більшість респондентів повідомили про те, що переживають стрес через те, що відбувається. У 13,2% дослідники виявили ознаки посттравматичного стресового розладу (ПТСР). Це важкий психоемоційний стан, який може супроводжуватися тривогою, безсонням, депресією, панічними атаками. Як правило, ПТСР виникає вже після травматичних подій, але може також з’явитися через очікування катастрофи.

На думку дослідників, у респондентів цей стан викликаний постійними страхами за своє здоров’я, а також здоров’я близьких людей. Примітно, що лише 2% із загальної вибірки повідомили про те, що зіткнулися особисто з COVID-19, ще у 5% захворіли близькі родичі або друзі:

“У більшості учасників опитування травматичний стрес був пов’язаний з можливими небезпечними для життя подіями в майбутньому – зараження, хвороба, втрата роботи. Чималу роль в цьому зіграли ЗМІ” – наголосили вчені.