В Івано-Франківську презентували книгу «Ісус і жінки»

0
62

Галина Теслюк – кандидатка наук з богослов’я, доцентка кафедри біблійних наук УКУ, керівниця Центру Союзу Українок Америки здійснила переклад українською мовою книги “Ісус і жінки”. Автор книги Енцо Б’янкі – італійський католицький богослов і засновник міжконфесійної чернечої спільноти. Презентація книги відбулась 3 лютого в Івано-Франківській академії Івана Золотоустого.

У конференц-залі академії були присутні семінаристи третього, четвертого та п’ятого курсів, викладачі, бібліотекарки та журналісти.  Першу годину презентації завдяки онлайн трансляцією на платформі ZOOM Енцо Б’янкі розповів про свою книгу. Він присвятив її жінкам у своєму житті, які відіграли більш значну роль, ніж чоловіки, коли йшлося про віру в Христа.

У книзі більш детально розказано про Марію Магдалину, сестер Марту і Марію, жінку, схоплену на перелюбі, самарянку, жінок-апостолок Воскреслого Ісуса, безіменну, яка помазала Христа у Витанії, убогу вдову, скорчену паралічем, грішницю в домі фарисея, вдову Наїна, жінку-чужинку та хвору на кровотечу.

Автор деталізував ті моменти, де Христос заглиблювався у реальність. Це дозволяло йому відчитувати обставини та серця людей. Наприклад, Ісус бачив жалюгідне становище бідної вдови, сироти і чужинки, яку сам Бог охороняє та захищає, оскільки її вбогість волала до небес. Говорив про жест любові, який означає дарування, не вимагаючи нічого натомість, коли безіменна жінка помазала ноги Ісуса у Витанії.

Коли автор розповідав про самарянку, то наголосив, що Ісус говорив не про зовнішній колодязь, а внутрішнє джерело в людині, що здатне втамувати її спрагу. Ісус дає воду, яка перетворюється на джерело всередині людського серця того, хто вірить і покладається на нього.

Розповідаючи про жінку, схоплену на перелюбі, пан Енцо наголосив, що закон передбачав смертну кару для обох перелюбників. А «побожні чоловіки» приволокли тільки молоду дівчину без того, хто був з нею. Це свідчило про те, що їхнє посилання на Тору було маніпуляційним.

Цікавою була доповідь о. Георгія Коваленка, ректора Відкритого православного університету святої Софії-Премудрості, який сам назвав себе православним феміністом. Його прабабуся, бабуся та мама дуже сильно вплинули на його християнську позицію, а дружина і четверо доньок тільки її підсилюють.

Модерував презентацію філософ та громадський діяч, консультант із питань релігії та стратегічного планування Державної служби України з етнополітики та свободи совісті Костянтин Сігов, який також звертався до пана Енцо французькою мовою.

Доцент академії Андрій Яцишин, який перекладав з італійської автора видання «Ісус і жінки», зауважив, що книга  дуже допоможе у вивченні бібліїстики семінаристам. Галина Теслюк подарувала для бібліотеки серію книг, присвячених ролі жінки в суспільстві та християнстві зокрема. Кожен із присутніх мав можливість придбати собі це цінне видання.

Фото: Дмитро Дем’янів

Юлія Боєчко