Ісусові руки підносять наші молитви до Неба

0
130

У час пандемії тисячі матерів по всій Україні моляться, щоб якнайшвидше подолати недугу  коронавірусу.

Пані Тетяна Мазур є членом координаційної ради спільноти «Матері в молитві» Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ. Вона розповідає, що в обласному центрі майже при кожній парафії є дана спільнота, яка налічує близько 40-50 членів. В цілій єпархії діють 180 таких молитовних організацій.

Релігійний рух католицької церкви «Матері в молитві» розпочався в Англії в 1995 році. Дві жінки – Вероніка Вільямс та її братова Сандра – вирішили в особливий спосіб молитися за своїх дітей. Під час молитви вони збагнули, що Ісус хоче, щоб усі матері поручили Йому опікуватися дітьми, віддали Йому свій материнський біль, щоб Він пролив Своє благословення на їхніх дітей.

Згодом цей рух поширився по цілому світу і нині існує у 80 країнах. Перша спільнота виникла в Україні у 2000 році при Архікатедральному Соборі святого Юра з благословення Любомира Гузара. Тепер такі спільноти є у всіх єпархіях УГКЦ.

 «Матері в молитві» ставлять собі за мету регулярно молитися за своїх дітей, дітей парафії та всіх українських дітей, за зцілення від різних недуг, за мир в Україні. Спільноти проводять щорічні прощі по духовних місцях України, реколекції, з’їзди.

  • В час пандемії відкривається менше спільнот, раніше щомісяця з’являлась одна-дві організації, – розповідає п. Тетяна. – 28 лютого відкриваємо спільноту в с. Голинь Калуського району, у березні – на парафії в «Калиновій слободі» м. Івано-Франківська.

Привеземо в Голинь 100 молитовників нашої спільноти, разом проведемо першу молитовну зустріч. Якщо при якомусь храмі нашої єпархії є матері, бажаючі створити таку спільноту, то повинні звернутися до свого пароха. Ми домовляємось, на який день організувати зустріч у цьому храмі. У визначений день після Служби Божої усі бажаючі збираються в церковці. Перший раз з нами повинен бути священник даної парафії, а також духівник спільноти. Спочатку розповідаємо про нашу організацію, як вона функціонує.

У храмі, де збирається спільнота, має бути столик, на ньому – Біблія, дві свічки, поруч кошик, в який кладемо написані намірення (за здоров’я, за навернення та інші прохання). Кошичок символізує Ісусові руки, які збирають наші молитві й підносять до Творця та Богородиці.

 Упродовж однієї години ми молимось за всі прохання цих людей, їхні намірення, особисті прохання. Кожен отримує молитовник, з якого буде молитись. Вже в цю першу зустріч ми молимось молитву на вервиці або акафіст. Жінки обирають серед себе одну жінку-слугиню і двох-трьох помічниць.

Зустрічі спільнот відбуваються переважно в неділю. У міських парафіях може бути й серед тижня, бо там є щодня літургії. Парох подає нам списки матерів, так ми ведемо статистику. Наприклад, у Гошеві в 2018 році відбувся з’їзд спільноти «Матері в молитві», на який приїхало три тисячі двісті жінок. Зараз усіх зареєстрованих в єпархії є близько п’яти тисяч.

Серед матерів є чимало вдів, які читають псалтир по одній катизмі почергово.  Ми молимось за хворих на коронавірус, за лікарів, за мир в Україні. В час пандемії практикуємо спільну вервицю до Божого милосердя о 15-ій годині. Кожен молиться приватно у своїй домівці. Ми також практикуємо дев’ятниці. Нас об’єднує недільна молитва та безперервні цілодобові дев’ятниці по парафіях.

Це все ми координуємо. Моляться ті матері, які мають час, можливість і бажання. Окремі старші жінки та вдови моляться навіть по ночах.

Ми також проводимо акції милосердя. Опікуємось геріатричними пансіонатами Прикарпаття (Снятин, Залуччя, Погоня, Івано-Франківськ, Коломия) та дитячими сиротинцями області. Від часу створення уже відбулося 13 з’їздів спільнот «Матері в молитві». Щороку він проходить у другу суботу травня, напередодні Дня матері, в якомусь відпустовому місці. Наш Митрополит Володимир Війтишин завжди з нами в цей день. Годину триває молитва матерів, потім – Архієрейська Літургія, панахида за померлих матерів, свідчення жінок. На пожертви матерів були споруджені статуя самарянки з Ісусом у с. Маріямпіль, хрест материнських терпінь – на Ясній Горі в с. Гошів, ікона Погінської Богородиці – в Погоні.

Священник, який бажає створити спільноту на своїй парафії, може зателефонувати до нас за номерами: 050 021 24 14; 050 63 89 639 або знайти нас у Фейсбуці «Матері в молитві». Ми з радістю приїдемо й допоможемо відкрити спільноту при вашому храмі.

Юлія БОЄЧКО.