Вакцина CoviShield прилетіла. Розповідаємо коротко, чим вакцинують українців

0
43

В Україні нарешті розпочнеться вакцинація. До країни приїхали перші 500 тисяч доз вакцини CoviShield – їх 23 лютого привезли літаком в аеропорт “Бориспіль”.

23 лютого стало відомо, що вакцина Oxford/AstraZeneca (CoviShield) від Covid-19 вже зареєстрували в Україні.

Розповідаємо, що варто знати про цю вакцину.

CoviShield це AstraZeneca?

На початку лютого уряд заявив, що Україна закуповує вакцину AstraZeneca, яку розробили в Оксофрдському університеті. Кілька днів тому стало відомо, що до України їде вакцина CoviShield.

То чи є різниця?

CoviShield – це індійський аналог вакцини AstraZeneca.

Минулого року AstraZeneca уклала угоду з Індійським інститутом сироваток Serum Institute of India на виробництво своєї вакцини від ковіду. Serum Institute, один зі світових лідерів з виробництва вакцин, виготовляє цю вакцину за ліцензією AstraZeneca. Індійська AstraZeneca отримала локальну назву CoviShield.

Вакцини AstraZeneca крім Індії виробляють також у Південній Кореї. Вакцини обох цих виробництв були схвалені ВООЗ.

Як працює AstraZeneca

AstraZeneca, яку ще називають Оксфордською вакциною, розробили спільно Оксфордський університет і британсько-шведська фармацевтична компанія AstraZeneca.

Вчені модифікували версію звичайного респіраторного вірусу, яким заражаються шимпанзе, та додали частину генетичного коду коронавірусу.

Як роблять щеплення

Щеплення CoviShield роблять двома дозами у руку. З інтервалом від чотирьох до 12 тижнів між першою і другою дозами.

Дані деяких досліджень свідчать, що більш тривалий інтервал між першою та другою дозами збільшує ефективність вакцини.

вакцина

Наскільки ефективна ця вакцина?

Вакцини AstraZeneca схвалені Всесвітньою організацією охорони здоров’я і Європейською агенцією з лікарських засобів (EMA). Їх дозволили використовувати у понад 50 країн світу, серед яких ЄС, Велика Британія та США.

Ефективність захисту проти Covid-19 становить близько 63%.

Масштабні клінічні випробування у Британії, Бразилії та Південній Африці за участі 23 тисяч людей показали, що AstraZeneca є безпечною та ефективною для профілактики Covid-19 у людей віком від 18 років.

Нещодавно почали випробування, щоб перевірити ефективність цієї вакцини для дітей віком від 6 до 17 років.

Які є зауваження?

У низці європейських країн, серед яких Франція, Німеччина, Австрія, влада не рекомендувала використовувати AstraZeneca для людей, старших 65 років.

Ці хвилювання ґрунтувалися на тому, що у випробовуваннях AstraZeneca взяла участь недостатня кількість літніх людей, щоб зробити висновки про ефективність вакцини для них.

вакцина

Професор Ендрю Поллард, керівник оксфордської групи вакцин, заявив, що немає жодної причини хвилюватися про використання AstraZeneca для людей, старших 65 років.

Також є побоювання, що AstraZeneca дає обмежений захист при легкому і помірному перебігу хвороби, викликаної новим штамом коронавірусу з ПАР.

Але в компанії впевнені, що вакцина захистить від серйозних випадків, оскільки активність антитіл під час її застосування така ж, як у інших вакцин проти коронавірусу.

Які побічні ефекти?

Як і будь-які ліки, ця вакцина може спричинити побічні ефекти, хоча вони виникають не у всіх. Більшість побічних ефектів AstraZeneca були легкі і зникали за кілька днів.

Британська агенція з контролю ліків і медичних препаратів опублікувала таку інформацію про побічні ефекти AstraZeneca:

Дуже часті (з’являлися в більше ніж 1-ї з 10 людей): біль, почервоніння, свербіж, набряк або синці у місці ін’єкції; погане самопочуття; відчуття втоми; озноб; головний біль; нудота; біль у суглобах або м’язах.

Поширені (можуть виникати менш ніж в 1 людини з 10): затвердіння у місці ін’єкції; лихоманка; блювання; симптоми, схожі до грипу – висока температура, біль у горлі, нежить, кашель та озноб.

Нечасті побічні ефекти (можуть виникати менш ніж в 1 людини зі 100): відчуття запаморочення, зниження апетиту, біль у животі, збільшені лімфатичні вузли, надмірна пітливість, свербіж шкіри або висип.

Кому не радять робити щеплення?

Люди, які мають в анамнезі важкі алергічні реакції на будь-який компонент вакцини, не мають робити щеплення.

Джерело BBC