Атеїсти незадоволені промовами Байдена: занадто релігійно

0
30

Атеїсти і світські активісти в США незадоволені «сумною» релігійністю промов Байдена. При цьому вони в цілому схвалюють його практичну діяльність.

Групи атеїстів і світських активістів аплодують діям президента Байдена, але стурбовані «сумною» релігійністю його промов, в яких часто з’являються біблійні цитати та інші свідоцтва його католицької віри, повідомляє christianheadlines.

Фонд свободи від релігії, що об’єднує атеїстів, агностиків, скептиків і секуляристів, опублікував заяву, в якій критикує Байдена за виступ на традиційному Національному молитовному сніданку, який проводиться з 1950-х років. «У марній і помилковій спробі всидіти на двох стільцях, президент Байден продовжив сумну президентську традицію участі в сектантському щорічному Національному молитовному сніданку», – пишуть активісти, нагадуючи, що в 2020 році, за даними екзит-полів, Байден отримав 65 відсотків голосів від невіруючих американців.

Сара Левін (Sarah Levin), директор об’єднання «Світські демократи Америки», підкреслила в інтерв’ю Religion News Service, що в подібних заходах з молитвами повинні брати участь і світські групи: «У своєму прагненні до повного міжконфесійного охоплення адміністрація явно ігнорує існування невіруючих », вказала Левін.

Помічено, що президент Байден часто публічно згадує постулати віри. Так, під час інавгурації він цитував християнського богослова V століття Августина. А під час виборів згадував Святе Письмо, зокрема Псалом 30 «Виведи мене з сіті, яку таємно поставили проти мене, бо Ти сила моя». Іншим разом (20 січня) він нагадав: «Як сказано в Біблії, “плач може тривати ніч, але вранці приходить радість”. 

Він знову згадав Псалом 30:5 під час промови на Національному молитовному сніданку, коли закликав до зміцнення віри в Америці. «Для багатьох в нашій країні це темний, похмурий час, – сказав Байден. – Так у чому знайти опору? У вірі. К’єркегор писав: «Віра найкраще бачить в темряві». Я вважаю, що це правда. Для мене в найпохмуріші моменти віра дає надію і розраду. Вона забезпечує ясність бачення і мету. Вона вказує нам шлях вперед, бо єдиність нації вимагає від нас поважати один одного, піклуватися один про одного і нікого не залишати позаду».

Енні Лорі Гейлор (Annie Laurie Gaylor), співпрезидент Фонду свободи від релігії, вважає, що «Байдену слід було проігнорувати захід». «Шкода, що він вирішив підтримати сумнівний в конституційному плані захід, організований тіньовою організацією», – каже атеїстка. Членів фонду, за її словами, також стурбував урочистий захід за день до інавгурації з виступом католицького архієпископа Вашингтонського зі співом псалму «Велика Благодать». Гейлор з обуренням вказала, що її поштова скринька була «завалена скаргами», і що «в очах членів організації невіруючих і нехристиян, ця подія зіпсувало думку про президента», – сказала вона.

Проте, Гейлор, Левін та інші лідери антиклерикальних організацій в цілому задоволені першими діями адміністрації Байдена. «Це правда, що багато людей в невіруючому співтоваристві засмучені тим, що інавгурація пройшла без них, але реальні дії все ж набагато важливіші слів, – каже Рейчел Лейзер (Rachel Laser), президент організації Об’єднання американців за відділення церкви і держави. – Колишній віце-президент Майк Пенс, постійно визнавав рівне право на віру і безвір’я на словах, однак його адміністрація вводила постанову за постановою, щоб закріпити дискримінацію невіруючих».

Джерело: rodyna.org.ua