Мікрозелень: що це таке і з чим її їсти?

0
955

Все більшої популярності серед поціновувачів здорового харчування набуває мікрозелень (microgreen). Потужне джерело мікроелементів та вітамінів можна знайти на прилавках магазинів або ж вирощувати самому. Разом із дослідником процесів створення мікрогріну навчимося вирощувати корисну зелень вдома. Про те, якими властивостями володіє така зелень та як отримати максимальну користь від рослин в період авітамінозу, з читачами «Нової Зорі» поділився Михайло Веклин, співзасновник міської ферми з вирощування мікрозелені та грибів.

– Розкажіть, що собою являє мікрогрін (мікрозелень) і чому має такий попит?

– Її називають по-різному: мікрогрін, мікрозелень, дрібнозелень, а ми її називаємо “#свіжозелень”. Мікрозелень має повністю розвинені листя сім’ядолі і зазвичай має одну пару дуже маленьких, частково розвинених справжніх листків, які можна споживати прямо з «грядки». В молодому листі міститься величезна концентрація поживних речовин, вітамінів та мікроелементів. Зелень росте за рахунок внутрішнього потенціалу насіння – для процесу потрібен тільки кисень, сонячне світло і вода. Залежно від виду культури, мікрогрін вирощують впродовж 7-14 днів. За рахунок того, що продукт не встигає абсорбувати з навколишнього середовища різні негативні елементи, він вважається екологічно чистим. А смак зелені цілком відповідає смаку дорослої рослини. Якщо проростити насіння буряка, редиски чи цибулі, то мікрогрін буде мати навіть насиченіший смак, ніж продукт. 

– Поділіться своїм досвідом: що необхідно для того, аби вирощувати свіжозелень в домашніх умовах?

– Існує велика кількість різновидів мікрозелені. Вирощувати можна практично будь-які овочі, трави, злакові та бобові культури. Для цього достатньо мати підвіконня, сонячне світло, температуру від 18 до 21 °C і щоденне піклування (полив та обрізання, що займатиме максимум 15 хвилин на день). Сонячного світла навіть у зимовий період цілком достатньо для успішного вирощування вдома. 

Якщо говорити про ємності для вирощування, то найкраще підходять контейнери з харчового пластику, скла, фарфору або кераміки, які можна використовувати повторно. Для того, щоб кисень міг потрапляти до корінців рослин, висота посудини має складати 3-5 см.

Мікрогрін можна вирощувати на килимках з натуральної тканини (льон, джут). Ми використовуємо лляні килимки, бо вони екологічно чисті та зручні тим, що утримують вологу протягом однієї доби. Якщо обирати варіант пророщування у ґрунті, поливати потрібно взагалі раз у два дні. Радимо використовувати кокосовий ґрунт, який має середній рівень pH та не містить шкідливих мікроелементів всередині. Він слугує ідеальною основою для вирощування мікрогріну як у домашніх умовах, так і в умовах ферми. 

– Михайле, розкажіть покрокову інструкцію вирощування мікрогріну.

  • Вибір насіння. Важливо, щоб воно було необробленим добривами, органічним. Те, що продається в магазинах для вирощування в ґрунті, використовувати не можна. Потрібне спеціальне насіння для мікрозелені. 
  • Вирощування. Насіння соняшнику та горох замочуємо на ніч, насіння всіх інших культур замочувати не потрібно. Коли воно набрякне, промиваємо і заповнюємо ним поверхню коврика/ґрунту, обприскуємо водою, накриваємо кришкою, ставимо у тепле темне місце на 2-3 дні. Застеляти контейнер насінням потрібно не дуже густо. Бажано провітрювати раз в день і перевіряти, щоб нічого не закисало. Якщо килимок стане дуже сухим, потрібно обприскати його водою. З ґрунтовою основою цього робити не потрібно – тільки провітрювання. 
  • Коли все насіння проросло і досягло висоти 3 см, виставляємо його на світло. Чекаємо до тижня часу, щоб зійшли перші 2 листочки, і можемо їх зрізати. Урожай зрізаємо ножицями/ножиком один раз. Проте насіння гороху може зійти ще раз. Килимки повторно не використовуємо.
  • Термін зберігання: від 5 до 7 днів у холодильнику. Орієнтовна добова норма мікрозелені для нашого організму – 50 грамів. Кожна рослина має свій набір поживних речовин, тому варто обирати потрібний вашому організму продукт.

– Найпоширеніші проблеми, які виникають в процесі пророщування?

– Таке пророщування набагато легше, ніж культивування овочів, адже період росту короткий, і можна швидко й легко пристосуватися до нюансів. Важливо налагодити свій ритм життя і відповідні умови вдома. Найвпливовіші фактори – кількість світла, провітрювання, сухість повітря. Не потрібно густо садити зернятка. Якщо на листочках є забагато вологи, то вони можуть «хворіти». 

– Відомо, що вирощування мікрогріну не потребує великих фінансових затрат. Чому ціни в магазинах досить високі?

– Перевезення, зберігання, пакування забирає більшу частину коштів та впливає на ціну. Сам урожай дуже економічно вигідний. Витративши біля 10 гривень, можна виростити один контейнер мікрогріну. Саме тому добре робити це в домашніх умовах, і наша основна мета – не вирощувати на продаж, а поширювати культуру споживання локальної їжі, показати, як це робити в домашніх умовах та допомогти із витратними матеріалами (контейнерами, килимками, ґрунтом, насінням). 

– Чому ви вирішили розпочати ініціативу вирощування мікрогріну?

– Міська ферма “#Свіжозелень” є одним із проєктів «Re:laboratory». Наша команда займається дослідженням циркулярної економіки та впливом людини на довкілля. Ми починали з того, що робили компост і вирощували овочі в літній період на даху інноваційного центру «Промприлад. Реновація». Взимку ми вирішили продовжити проєкт, але вже з мікрозеленню. Таке вирощування – це ресурс, який має кожен, без додаткових витрат, і може робити це одразу ж! 

– Чи можете розповісти про користь мікрогріну на прикладі конкретної рослини?

– Наприклад, мікрозелень соняшника не лише хрустка і соковита, а також дуже корисна, тому що містить йод, фосфор, магній, кальцій і цинк, а також вітаміни E і K, фолієву кислоту. Вона допомагає боротися з болями в суглобах і корисна для нормалізації кислотно-лужного балансу. 

– Які культури найлегше вирощувати?

– За нашими спостереженнями, найлегше вирощувати редис, гірчицю, соняшник та горох. Проте двох останніх треба забезпечити щедрим поливом для того, щоб мікрозелень була достатньо соковитою.

Де вас можна знайти?

Шукайте нас за хештегом #свіжозелень у соціальних мережах або на другому поверсі парасолькового цеху в інноваційному центрі «Промприлад. Реновація» м. Івано-Франківська.

Обіймаємо та пригощаємо Вас корисним і смачним!

Розмовляла Вікторія ГАВАЛЕШКО.