Весняний пік коронавірусу в Україні: коли його можна очікувати

0
18

Лікар вважає, що пік коронавірусу в Україні припаде на березень-квітень.

В Україні стартувала кампанія з вакцинації. Але водночас в останні дні дещо зросла кількість нових інфікованих.

Про те, коли слід очікувати весняного піку коронавірусу, розповів лікар-імунолог Андрій Волянський.

“Чому я так впевнений в підйомі в березні-квітні? Адже, багато, в тому числі і я сам, стверджували про 30-40% вже інфікованих. Ці цифри неоднорідні по регіонах і окремих локаціях і колективах. Десь 50%, десь 10%. Тобто колективний імунітет частковий. Але головне – епідемічний потенціал невироблений, в середньому по Україні 600 смертей / млн. Тільки Чернівецька область може “похвалитися” показником вище 1000. Чому ми не можемо йти за сценарієм Фінляндії чи Норвегії (115-130 смертей / млн) а повинні повторити шлях Чехії або Польщі (1200-1800)? Тому що українці більше схожі на поляків, ніж на скандинавів. Нижче рівень суворості ізоляційних заходів, вище щільність населення, нижче рівень здоров’я”, – вважає Андрій Волянський.

прогноз коронавірусу

Лікар додає, що адресний захист груп ризику в Україні як не проводили, так і не проводять, а аналіз надлишкової летальності показав велику кількість смертей від захворювань серцево-судинної системи.

“Потенційний внесок вакцинації в створення колективного імунітету викликає все більше певні сумніви. Але до літа неминуче активна стадія пандемії в Україні закінчиться (на місяць пізніше, ніж в цивілізованому світі) створенням природного захисту. Ціною 35-50 тисяч смертей безпосередньо пов’язаних з COVID і приблизно такої ж кількості “доданих” смертей з іншими причинами”, – вважає Волянський.

Нагадаємо, що у Закарпатській області медики, які лікують інфікованих коронавірусом людей, заявили про те, що перебіг хвороби змінився. Лікарі називають нові симптоми, які раніше не спостерігалися у пацієнтів, хворих на COVID-19.

Джерело ТСН